Wat begon als een corruptieonderzoek eindigde in een van de grootste crypto-oplichtingszaken in Iran. Hooggeplaatste ondervragers van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) hebben zichzelf volgens een nieuw rapport verrijkt met meer dan 21 miljoen dollar aan cryptocurrency.

Dit terwijl ze officieel onderzoek deden naar de failliete cryptobeurs Cryptoland en diens CEO, Sina Estavi.

Banner Commercial 1

Miljoenen verdwenen uit in beslag genomen wallets

Onderzoekers van de IRGC, die zich bezighouden met economische misdrijven, zouden crypto uit de in beslag genomen wallets van Cryptoland hebben overgezet naar hun eigen accounts. Vervolgens verkochten ze deze voor persoonlijk gewin, terwijl ze beweerden corruptie aan te pakken.

Volgens gerechtelijke documenten waren Mehdi Hajipour en Mehdi Badi, beide hoge functionarissen binnen de economische inlichtingendienst van de IRGC, de kopstukken achter de fraude. Blockchain-analyse toont aan dat alleen al de wallets van Hajipour meer dan 21 miljoen dollar aan BRG-tokens verwerkten, de eigen cryptocurrency van Cryptoland.

Van kleine speler naar multimiljonair

Voor deze scam bezat Hajipour naar verluidt slechts 40.000 dollar aan vermogen. Binnen vier maanden groeide dat uit tot 14,2 miljoen dollar. Dit geld gebruikte hij om goud, luxe huizen en dure auto’s te kopen.

De fraude kwam in maart 2022 aan het licht toen Hajipour in de val werd gelokt. Hij accepteerde een smeergeld van 10.000 dollar van Estavi, die dacht dat hij gestolen crypto van een derde partij terugkocht. In werkelijkheid had Hajipour die identiteit zelf verzonnen.

Na zijn arrestatie werd hij vastgezet in een speciale gevangenis voor IRGC-insiders en kreeg hij in september 2022 te horen dat hij geen hoger beroep mocht aantekenen.

Hajipour en Badi werkten niet alleen. Uit het rapport blijkt dat minstens zes andere betrokkenen documenten vervalsten om de transacties te legitimeren. Onder hen bevonden zich Majid Jahan Parto en Majid Tabatabaei, evenals Badi’s neef, een voormalig hoge IRGC-functionaris.

Cryptoland en de ondergang van Estavi

De affaire begon in mei 2021, toen Cryptoland-CEO Sina Estavi werd gearresteerd op verdenking van verduistering van 20 miljoen dollar. Estavi werd wereldwijd bekend toen hij in 2021 de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey als NFT kocht voor 2,9 miljoen dollar.

Na zijn arrestatie stortte Cryptoland in, en meer dan 51.000 Iraanse beleggers dienden klachten in. In 2023 werd Estavi veroordeeld tot 15 jaar cel, 75 zweepslagen en een boete. Toch wist hij het land te ontvluchten, ondanks een reisverbod. Een video van hem in Frankrijk bevestigde dat hij was ontsnapt.

Hoewel hij 14 miljoen dollar terugbetaalde aan 24.000 gebruikers, wachten nog altijd 25.000 investeerders op compensatie.

Altijd op de hoogte met BLOX

De crypto industrie staat nooit stil, met dagelijks nieuwe ontwikkelingen rond ETF’s, regulering en blockchain-innovaties. Via onze app ben je direct op de hoogte van belangrijk nieuws dat de industrie vormgeeft. Van institutionele adoptie tot technologische doorbraken, we delen de meest relevante updates met onze volgers. Download de BLOX app en wees altijd op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.


Naar de app ➜

The post Hoe een onderzoek naar corruptie ontaarde in een miljoenenroof appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!