Het traditioneel bankieren is de afgelopen dertien jaar veranderd sinds de komst van blockchain technologie. FinTech en opkomende blockchain technologieën lijken de toekomst van de financiële wereld te zijn. Het traditionele banksysteem heeft lange tijd de meeste mensen buiten de deur gehouden. Dit terwijl het als de primaire financiële tussenpersoon werd aangeprezen. Maar hoe heeft de blockchain technologie het traditionele banksysteem tot nu toe veranderd?   

Anno 2022 hebben nog steeds veel mensen geen bankrekening

Volgens een rapport van Liberty Street of Economics is een op de twintig huishoudens in de V.S. unbanked. Dat wil zeggen, ze hebben geen betaalrekening of direct opvraagbare depositorekening. In ontwikkelingslanden is het nog erger. Continenten als Afrika hebben het grootste aantal mensen zonder bank. In Afrika heeft 57% geen traditionele bankrekening.

Hoewel een deel van de bevolking zonder bankrekening legitieme redenen heeft om banken te mijden, schuilt er een gevaar in dat kan leiden tot een grotere economische kloof tussen rijk en arm.

Om te beginnen staan mensen zonder bank vaak op een kruispunt als ze op zoek zijn naar allerlei financiële diensten, zoals kredietleningen of hypotheekfinanciering. Bovendien brengen de diensten die voor hen toegankelijk zijn hoge kosten met zich mee. Met weinig of geen bescherming van de financiële regelgevers.

Wat zou dan de oplossing kunnen zijn? Dankzij de opkomst van moderne technologieën zijn de trends aan het veranderen. Meer mensen kiezen voor FinTech producten die enkele van de financiële diensten van traditionele banken omvatten.

In Afrika hebben landen als Kenia enorme doorbraken gemaakt door MPESA, een FinTech product dat bedoeld is om geldtransfers te vergemakkelijken en tegelijk leen- en leendiensten aan te bieden.

Toch komen deze opkomende FinTech producten nog niet volledig tegemoet aan de behoeften van de niet-bankierde bevolking. Dat komt omdat ze soortgelijke modellen volgen als de traditionele bank-ecosystemen. Dat betekent dat gebruikers moeten vertrouwen op het trage en omslachtige KYC-verificatieproces.

Maar daar is verandering in gekomen na de lancering van blockchain technologie. Idealiter introduceert blockchain een gedistribueerd ecosysteem met verifieerbare en fraudebestendige on-chain gegevens.


crypto kopen

Blockchain technologie verandert het spel in de banksector

Bitcoin mag dan begonnen zijn als een beweging tegen de banken, maar de onderliggende technologie ‘blockchain’ blijkt de broodnodige oplossing te zijn om wereldwijd KYC-processen te verbeteren.

In de kern zijn blockchain ecosystemen ontworpen als gedistribueerde grootboeken, wat betekent dat iedereen met toestemming de gegevens die op een bepaalde keten zijn vastgelegd kan verifiëren. Opvallend is dat sommige blockchains, zoals die van Bitcoin, openbaar zijn, terwijl andere ontworpen zijn als private of hybride ecosystemen.

Dus, wat is het waardevoorstel voor het banksysteem? Er zijn een paar gebieden waarop blockchain het huidige bankwezen aanzienlijk kan verbeteren, maar laten we ons voorlopig concentreren op het KYC-aspect.

Van oudsher runnen banken gecentraliseerde databanken, wat betekent dat alle informatie die van cliënten wordt verzameld in één enkele bron wordt opgeslagen. Hoe effectief het ook geweest is, er worden grote veiligheidsrisico’s toegeschreven aan zulke gecentraliseerde modellen, om nog maar te zwijgen van het omslachtige proces van gegevens verzamelen en vastleggen.

Met blockchain in beeld zou het KYC-proces voor banken veel eenvoudiger kunnen worden. Vandaag hebben we op blockchain gebouwde ecosystemen zoals Blockademia, die bedrijven en particulieren helpen om over te stappen op soepelere KYC-processen.

Dit platform is ontworpen als een gedecentraliseerd informatiesysteem dat de uitgifte en controle van KYC-documenten mogelijk maakt naast andere certificaten, waaronder diploma’s, staatsdocumenten en verzekeringspolissen.

Het Blockademia ecosysteem verzekert de onveranderlijkheid van de vastgelegde KYC gegevens door gebruik te maken van de Cardano blockchain als basisinfrastructuur.

Belanghebbenden kunnen een gegevensinvoer op Blockademia invoeren met de exacte tijd en datum, waarna die op de Cardano blockchain wordt vastgelegd. Bijgevolg kunnen deze gegevensinvoeren geverifieerd worden, waardoor zowel banken als potentiële cliënten naadloos door het KYC-proces kunnen navigeren.

Als je deze mogelijkheden bekijkt, is het duidelijk dat de waarde van de blockchain technologie nog grotendeels onderschat wordt door traditionele financiële instellingen. Toch zijn er enkele spelers, waaronder regelgevers als de Bank of England en China’s PBoC, die al investeren in blockchain infrastructuur. Uiteindelijk zullen deze systemen waarschijnlijk geïntegreerd worden met plaatselijke banken en andere financiële dienstverleners.

blockchain technologie verandert

Gedecentraliseerde banken van de toekomst

De muziek houdt niet op bij blockchain technologie, cryptocurrencies hebben het spel een treetje hoger gebracht door de ontwikkeling van Decentralized Finance (DeFi) mogelijk te maken.

Deze ontluikende crypto niche nam in de zomer van 2020 een hoge vlucht om een fundamenteel deel van de markt te worden. Eenvoudig gezegd is het DeFi ecosysteem een replicatie van traditionele financiering, met als enige verschil dat het eerste gedecentraliseerd is (consumenten hoeven niet via een tussenpersoon te gaan).

Wat innovatie betreft heeft de DeFi markt meerdere fasen doorlopen. Ze bevat nu financiële diensten zoals leningen, geldmarkten en gedecentraliseerde uitwisselingen. In tegenstelling tot traditionele bankdiensten zijn de DeFi protocollen ontworpen als toestemmingsvrije ecosystemen, wat betekent dat iedereen toegang kan krijgen tot de aangeboden producten. Dit is bijzonder lucratief voor de niet-bankierende bevolking, die weinig tot geen vertrouwen heeft in gecentraliseerde financiële instellingen.

Gezien de hoeveelheid gegevens die nodig is om dergelijke diensten aan te bieden, hebben DeFi-georiënteerde vernieuwers zoals Oraichain AI-gestuurde orakels ontworpen om de efficiëntie van smart contracts te verhogen.

Deze AI orakel aanbieder verbindt de wereld van blockchain ecosystemen met AI-gerichte technologieën, waardoor vernieuwers in de DeFi markt naadloos off-chain gegevens kunnen betrekken via de data hub van het platform.

Bovendien kunnen DeFi gebruikers over de gefeaturede blockchains de data hub gebruiken om hun gegevens te gelde te maken, te analyseren en de kwaliteit ervan te verbeteren via Oraichain’s AI assistent.

DeFi mag dan duidelijk in zijn beginfase zijn, een flink aantal van de bestaande DeFi protocollen bieden hogere tarieven en betere leenvoorwaarden dan hun tegenhangers in de traditionele financiering.

Zo kan de rente op USDT stablecoins op een protocol als Aave oplopen tot 2,63%; veel hoger dan de gemiddelde 0,06% die Amerikaanse banken bieden. Bovendien is het veel gemakkelijker om toegang te krijgen tot het Aave protocol dan om met een plaatselijke bank te handelen.

<iframe src=”https://bitvavo.com/assets/static/widget/chart-extended.html?asset=aave&range=30d&extended=true&token=198153B54C &target=asset&locale=nl” frameborder=”0″ width=”100%” height=”580″ style=”border: 1px solid #edf2f9; box-shadow: rgba(86, 104, 130, 0.04) 0px 4px 10px 0px;”><noframes>Sorry, this <a href=”https://account.bitvavo.com/create?locale=nl&a=198153B54C” target=”_blank” rel=”noopener”>Bitvavo</a> widget is not supported by your browser.</noframes></iframe>


Conclusie

Het gezicht van traditioneel bankieren is de afgelopen tien jaar ongetwijfeld veranderd, FinTech en opkomende technologieën blijken de toekomst van de financiële wereld te zijn. Dat gezegd hebbende, moeten belanghebbenden uit beide kampen een evenwicht zien te vinden door een meer op samenwerking gerichte in plaats van een concurrerende aanpak te kiezen. Zoals in het artikel wordt versmald, zullen blockchain technologie en DeFi een belangrijke rol spelen in deze paradigmaverschuiving.

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatst Bitcoin nieuws, crypto nieuws, belangrijke koersupdates, tips & meer.



The post Analyse: Hoe heeft Blockchain technologie het traditionele banksysteem tot dusver veranderd?
appeared first on crypto inzichten

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!