Tijd om eens stil te staan bij Chainlink. Dit was lange tijd voor velen een van de meest veelbelovende crypto’s. Als je kijkt naar de plannen en de technische kant, dan blijft het een interessant concept. Maar kijk je alleen naar de koers? Mehh..
De koers is misschien niet spectaculair, maar onder de motorkap gebeurt er van alles. Zo is Chainlink bezig met een eigen DeFi Yield Index (CDY Index), een tool die realtime rentestanden van DeFi-platformen bijhoudt. Hiermee wil Chainlink dé standaard worden voor financiële data in de blockchainwereld.
Wat doet deze nieuwe index?
De CDY Index verzamelt en toont de actuele leenrentes van verschillende DeFi-platformen. Klinkt misschien technisch, maar het komt erop neer dat dit beleggers helpt om beter inzicht te krijgen in de opbrengsten van verschillende leenprotocollen.
Dit is pas het begin: Chainlink heeft plannen om meer van dit soort financiële indexen te lanceren.
Volgens Chirag Dhull, hoofd Developer Platform Growth bij Chainlink Labs, is het bedrijf perfect gepositioneerd voor deze rol. “Chainlink is al jaren de ruggengraat van DeFi,” zegt hij. Met deze stap verstevigt het project zijn positie als de standaard voor financiële data in de blockchainwereld.
Miljarden dollars worden rondgepompt
De markt voor indexen is gigantisch. In 2023 werd er wereldwijd zo’n 5,8 miljard dollar aan verdiend. Indexen vormen de basis voor allerlei beleggingsproducten, zoals ETF’s en indexfondsen. Denk aan de bekende Nasdaq Crypto Index of de CoinDesk Market Index. Maar een echte dominante speler in crypto-indexen ontbreekt nog. Chainlink hoopt die leegte op te vullen.
Daarnaast lost Chainlink een probleem op waar DeFi mee worstelt: een gebrek aan betrouwbare, gecentraliseerde data over rendementen. In de traditionele financiële wereld zijn er talloze indexen die markttrends volgen.
In DeFi was dat tot nu toe minder goed geregeld. De CDY Index moet daar verandering in brengen door het rendement van leenprotocollen inzichtelijk te maken.
Chainlink gebruikt oracles
Chainlink is al langer bekend als de grootste aanbieder van zogeheten ‘oracles’. Dit zijn bruggen tussen blockchains en de echte wereld, waarmee externe data, zoals aandelenkoersen of sportuitslagen, naar smart contracts op de blockchain worden gehaald. Het netwerk van Chainlink heeft inmiddels al voor meer dan 9 biljoen dollar aan transacties gefaciliteerd.
Voor de CDY Index werkt Chainlink samen met Space and Time, een dataplatform dat blockchain-indexeringstechnologie levert.
Het doel? De transparantie in DeFi vergroten en het eenvoudiger maken om de beste rentepercentages te vinden.
Hoe werkt dit dan?
Lenen en uitlenen in DeFi draait om data. Hoe beter de data, hoe beter de beslissingen van investeerders en handelaren. Traditionele financiële markten hebben al lang gestandaardiseerde indexen die de economische trends weerspiegelen. DeFi loopt daarin nog achter, maar Chainlink wil dit gat dichten met de CDY Index.
Davis Richardson, managing partner bij Paradox Public Relations, ziet dit als een grote kans voor Chainlink. “Er zijn al vergelijkbare protocollen zoals APY.vision, maar Chainlink heeft de naam en de technologie om een industriestandaard neer te zetten,” zegt hij.
Bovendien speelt deze ontwikkeling in op de toenemende interesse in crypto-ETF’s, zoals de iShares Ethereum ETF, die mogelijk dividenden gaat uitkeren op basis van Ethereum staking-opbrengsten.
The post Hoe is het eigenlijk met Chainlink? Leeft deze altcoin nog? appeared first on BLOX | Nieuws.