Het is je vast niet ontgaan dat de transactiekosten op de blockchain van Bitcoin de afgelopen periode enorm zijn gestegen. De meeste mensen hebben daar weinig tot niets mee te maken, omdat zij al hun transacties via een beurs regelen. Ben jij echter iemand die je Bitcoin in een eigen wallet beheert en bijvoorbeeld Bitcoin koopt via een broker? Dan heb je er wellicht wat last van gehad. De reden voor de stijging van de transactiekosten is de explosie in populariteit van de nieuwe BRC-20 tokenstandaard, die mensen met name gebruiken voor de creatie van memecoins.
Vandaag gaan we daar niet op in, maar bespreken we waarom het überhaupt mogelijk is dat de transactiekosten stijgen en waarom dat belangrijk is.
Waarom kunnen de transactiekosten op Bitcoin stijgen?
De transactiekosten op Bitcoin kunnen stijgen, omdat er door Satoshi Nakamoto voor gekozen is om een beperkte transactiecapaciteit te hanteren. Bitcoin is in feite een keten van blokken waarin transacties zitten. Die blokken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vormen de complete transactiegeschiedenis van Bitcoin.
Ieder blok heeft een beperkte hoeveelheid ruimte en kan dus maar een beperkt aantal transacties met zich meedragen. Dat is de reden dat Bitcoin een gemiddelde van ongeveer 7 transacties per seconde kan verwerken. Waarom heeft Satoshi Nakamoto daarvoor gekozen? Waarom heeft hij er niet gewoon voor gekozen om ruimte te maken voor miljoenen transacties per blok?
In theorie zou dit kunnen, maar in de praktijk zou dat ten koste gaan van de mate van decentralisatie van het netwerk. Op dit moment kunnen jij en ik de Bitcoin-software downloaden, installeren en de volledige blockchain zonder al teveel problemen binnenhalen.
Hoe groter de blokken zouden zijn, hoe meer data we moeten binnenhalen om helemaal bij te zijn. Op dit moment is de Bitcoin blockchain ongeveer 480 gigabyte groot. Als de blokken 10 keer zo groot zouden zijn, dan had je op dit moment dus al een harddisk van ongeveer 5 terabyte nodig om de hele blockchain te kunnen downloaden.
Waarom is dit belangrijk?
Het kleinhouden van de blokken is dus een bewuste keuze te noemen van Satoshi Nakamoto, die daarmee de toegang tot het netwerk vergroot. Daardoor kunnen meer mensen de software downloaden en zijn er meer mensen die iedere transactie op het Bitcoin-netwerk controleren en binnenhalen.
Dat zorgt voor een grotere mate van decentralisatie en dat is in feite een deel van de kracht van Bitcoin. Zou je de blokken veel groter maken, dan heb je al snel een datacenter nodig om bij te blijven en is het bijhouden van de blockchain in de toekomst mogelijk iets voor de elite.
Dat is juist niet waar Bitcoin voor gebouwd is. In principe zijn de kleine blokken dus een soort verdedigingslaag voor Bitcoin. Ook omdat dit het heel duur maakt om het netwerk te spammen met transacties. Als het gratis was geweest om transacties te doen, dan was een spamaanval heel goedkoop.
Nu kan het miljoenen kosten om Bitcoin stil te leggen met een spamaanval en dan is dat ook maar tijdelijk. Om het eeuwig vol te houden moet je tot in de eeuwigheid meer transactiekosten betalen dan de rest van het netwerk bereid is om voor zijn transacties neer te leggen. Met andere woorden, dat is bijna niet te doen.
Het bericht Hoe kunnen de transactiekosten van Bitcoin plotseling stijgen? verscheen eerst op Newsbit.