Hoe lees je een candlestick

Hoe lees je een candlestick

Candlesticks tonen meer gegevens dan alleen de slotkoers: elke ‘candle’ toont de openingsprijs, de laagste en hoogste prijs van de opgegeven periode evenals de slotkoers. Bovendien geeft de kleur van het kaarslichaam aan of de slotkoers hoger was dan de openingsprijs (meestal een groene balk, een ‘opwaartse balk’ genoemd) of lager dan de openingsprijs (meestal met een rode body, een ‘ down-bar ‘). De candlestickdiagram behoort tot de familie van OHLC-diagrammen (open hoog, laag close), maar er is een groot aantal andere diagramtypen / stijlen om aan de voorkeur van een gevorderde handelaar tegemoet te komen.

De prijsgrafieken van kandelaars bevatten veel nuttige informatie voor de ogen van de ervaren handelaar, zoals of de spread van een kaars breed of smal is (illustreert het verschil tussen hoge en lage prijzen), waarbij de slotkoers relatief is ten opzichte van de hoge en laagste prijs enz. Samen met de patronen die groepen kandelaars vormen, baseren deze handelaren hun trendvoorspellingen op: ofwel bullish (stijgende prijzen), bearish (dalende prijzen) of zijwaarts.

 

Opbouw van de candlestick

Om te begrijpen hoe dit werkt, moeten we kijken hoe elke balk is opgebouwd. Zoals aangegeven, geeft elke kaars informatie over de openings-, slot-, hoog- en laagwaarde van een activaprijs. Elk geeft de tijdsperiode weer die u voor uw diagram hebt geselecteerd. Als er bijvoorbeeld een diagram van 5 minuten is gebruikt, toont elke kaars de open, dichte, hoge en lage prijsinformatie gedurende een periode van 5 minuten. Wanneer 5 minuten zijn verstreken, begint een nieuwe kaars van 5 minuten.

Hetzelfde proces doet zich voor als u een grafiek van 1 minuut of een weekgrafiek gebruikt. De open en gesloten gebieden worden gemarkeerd door het “dikke” deel van de kandelaar. Dit wordt het echte lichaam genoemd en vertegenwoordigt het verschil tussen openen en sluiten. Als de sluiting hoger is dan de open, zal de kaars groen of wit zijn; als de sluiting lager is dan open, is de balk rood of zwart, maar andere kleuren zijn vaak te vinden in verschillende grafieken.

 

Strategien en patronen

Vanwege de zeer visuele constructie van candlesticks zijn er veel signalen en patronen die handelaars gebruiken voor analyse en om transacties tot stand te brengen. Sommige patronen worden geclassificeerd als ‘geavanceerde strategieën’, maar er zijn algemene principes die degenen die nieuw zijn in de Japanse kandelaargrafieken moeten begrijpen. Hier zijn er een paar.

# Een lang, echt lichaam geeft een hogere druk aan dan een klein echt lichaam. Een lang groen lichaam vertegenwoordigt bijvoorbeeld een sterkere koopdruk dan een klein groen lichaam. Een lang rood lichaam vertegenwoordigt een sterkere verkoopdruk dan een klein rood lichaam.

#Schaduwen kunnen worden gebruikt om te bepalen welke groep handelaren – kopers of verkopers – het sterkst was bij het sluiten van een kaars. Hoewel dit niet altijd het geval is, is het goed mogelijk dat de sterkste groep aan het einde van de vorige balk het sterkst naar de volgende balk leidt.

#E en lange lagere schaduw met heel weinig bovenschaduw wijst erop dat verkopers probeerden de prijs te verlagen, maar uiteindelijk slaagden de kopers erin de prijs terug te dringen en waren ze sterk bij de afsluiting.

# Een lange hogere schaduw met heel weinig lagere schaduw geeft aan dat kopers de prijs probeerden op te drijven, maar uiteindelijk slaagden de verkopers erin de prijs terug te dringen en waren ze sterk bij de afsluiting.

 

interpreteren van Tails

Waar veel handelaren niet op letten, zijn de staarten of lontjes van een kaars. Ze markeren de hoogte- en dieptepunten die zich tijdens de prijsperiode hebben voorgedaan en geven aan waar de prijs sloot ten opzichte van de hoogste en laagste prijs. Tijdens een gemiddelde handelsdag worden meestal hogere en lagere schaduwen gevormd, en dat is niet echt zoveel. Maar op sommige dagen, zoals wanneer de koers handelt in de buurt van ondersteunings- of weerstandsniveaus, of langs een trendlijn, of tijdens een nieuwsevenement, kan zich een sterke schaduw vormen en een handelssignaal van echt belang creëren.

Als er iets is dat iedereen moet onthouden over de kaarswieken, zijn schaduwen en staarten dat ze fantastische aanwijzingen zijn van steun, weerstand en potentiële keerpunten in de markt. Om dit punt te illustreren, kunnen we kijken naar twee zeer specifieke kaarssignalen met lange bovenste of onderste schaduwen.

Cheat Sheet

 

Geef een reactie