De jaarlijkse inflatie in Indonesië is 4,1%, bijna het dubbele van omringende landen in Zuidoost-Azië. Indonesië heeft de 4e grootste bevolking ter wereld en de inkomensongelijkheid is groot. Toch was 2023 een ontzettend slecht jaar voor crypto in Indonesië, er is 60% minder handelsvolume dan de jaren daarvoor.
Volgens Indonesische cryptobeurzen komt dit doordat er teveel belasting wordt geheven op de handel in crypto. De belasting is soms nog meer dan de transactiekosten. De Indonesische tak van CoinDesk dook verder in dit onderwerp.
Cryptocurrency is een grondstof in Indonesië
In Indonesië wordt crypto behandeld als grondstof en zijn ze onderworpen aan inkomstenbelasting en belasting over de toegevoegde waarde (btw). De cryptobeurzen in Indonesië zeggen dat de som van de totale belastingen op elke transactie soms hoger is dan de transactiekosten die door beurzen in rekening worden gebracht.
De angst van de lokale beurzen is dat dit ervoor zorgt dat gebruikers ontmoedigt worden om te handelen. Je moet immers een hoog winstpercentage hebben om de kosten er uit te halen.
Inkomstenbelasting, BTW en vergoeding voor toezicht
Oscar Darmawan, directeur van cryptobeurs INDODAX, zegt: ‘Crypto-gebruikers dragen een inkomstenbelasting van 0,1% en een BTW van 0,11% op elke transactie. Beurzen moeten ook een vergoeding van 0,04% betalen aan de nieuw opgerichte nationale crypto waakhond.’
‘Dit legt een aanzienlijke financiële last op de binnenlandse crypto-industrie,’ vertelt Darmawan aan CoinDesk Indonesia.
Wat vooral steekt, is dat gebruikers btw moeten betalen. Hierdoor wordt crypto niet gezien als handelswaar zoals aandelen, maar eerder als een verhandelbare grondstof zoals olie.
Die mening wordt gedeeld door Yudhono Rawis van Tokocrypto. Hij vertelt tegen CoinDesk Indonesia: ‘Zowel aandelen als crypto zijn verhandelbare activa met winstpotentieel … Het implementeren van hetzelfde belastingregime voor beide investeringsinstrumenten zou dus rechtvaardiger en consistenter zijn.’
Verandering in januari 2025
Op dit moment valt crypto juridisch gezien onder de toezichthouder voor grondstoffen, maar in januari 2025 zal dit worden overgedragen aan de Financial Services Authority (OJK). Dit is vergelijkbaar met de SEC in de Verenigde Staten of de AFM hier in Nederland.
The post Hoe te veel belasting de crypto-industrie de nek omdraait in Indonesië appeared first on BLOX | Nieuws.