Ben je van plan om te investeren in Bitcoin nu de all time high in de buurt komt? Laat ons je eerst snel op de hoogte brengen van wat er nu speelt op de markt. Dit geldt natuurlijk ook voor als je in 2017 of 2021 hebt geïnvesteerd, verkocht hebt en nu weer interesse hebt in Bitcoin.

Bitcoin is stabiel, maar blijft spannend

Laten we het eerst hebben over de koers. In de grafiek hieronder wordt de waarde van Bitcoin uitgelegd in euro’s. Als je voor het laatst in de periode 2016/2017/2018 geïnvesteerd hebt in Bitcoin, dan was je hopelijk rond de 16.000 euro uitgestapt. Dat was toen de all time high.

Jarenlang kon dit record niet verbroken worden, tot 2021. Toen was er voor Bitcoin een soort perfecte storm. Lage rentes (lees: gratis geld) om de economie op gang te houden, lockdowns waardoor niemand echt iets te doen had behalve weer een Marvel film te kijken of te investeren in Bitcoin en een halving.

Het record uit 2021 is dit jaar in maart verbroken. Rond die periode werden ETF’s goedgekeurd, dit zijn beleggingsfondsen voor grote spelers zoals pensioenen. Door deze goedkeuring kunnen ook gereguleerde instanties investeren in Bitcoin. Dat zorgde voor enorm veel geld op de markt.

Ook werd rond die tijd de halving uitgevoerd, maar dat effect is historisch gezien ongeveer een jaar later pas zichtbaar. Daarom is iedereen op dit moment bullish over Bitcoin in 2025.

Angst of gulzig?

De Fear and Greed Index is een handig hulpmiddel om het marktsentiment te begrijpen en hoe handelaren de koers van Bitcoin inschatten. Op dit moment staat de index op een “Greed”-niveau van ongeveer 73.

Dit wordt vaak als een positief signaal gezien, maar ligt nog ver van de extreme gulzigheid (90+) die kan duiden op een mogelijk hoogtepunt in de markt.

Deze index meet de emoties op de markt: lagere niveaus wijzen op angst, terwijl hogere niveaus gulzigheid suggereren. Zodra de index boven de 90 komt, wordt de markt vaak te optimistisch, wat de angst voor een oververhitte markt vergroot.

Vergelijken we deze periode met de Bitcoin cyclus van 2015-2017, dan zien we veel overeenkomsten. Het aanbod en de vraag zijn al maanden in balans, en dat zorgt voor een zijwaartse beweging in de prijs.

Schommelingen en reserves

Wat interessant is, is dat de prijs van Bitcoin nauw verbonden is met de reserves die op cryptobeurzen worden aangehouden. Als deze reserves fluctueren, beweegt de prijs mee. Dit heeft ervoor gezorgd dat de markt op dit moment vooral reageert op veranderingen in reserves in plaats van op echte vraag en aanbod.

Toch, als je naar de hoeveelheid Bitcoin in die reserves kijkt, zie je een ander beeld. Het aantal is sinds 2020 vrij stabiel gebleven, zelfs als de prijs schommelde.

Dit betekent dat er geen grote verkoop- of koopbewegingen zijn geweest die echt impact hebben gehad op de markt. Dit verklaart de lange rustige prijsbewegingen van dit jaar: vraag en aanbod zijn voorlopig in balans. De gekte is dus (nog) niet begonnen.

Fondsen en instellingen kopen groot in

Grote investeerders blijven echter Bitcoin kopen. Vooral Bitcoin ETF’s (beleggingsfondsen) zagen een enorme toestroom van geld. In de afgelopen week werd er maar liefst 203,3 miljoen dollar in deze fondsen gepompt. Met de goedkeuring van Bitcoin ETF-opties door de Amerikaanse beurswaakhond SEC, blijft de interesse van deze grote spelers aanhouden.

Daarnaast is de dominantie van Bitcoin, het aandeel dat Bitcoin inneemt van de totale cryptomarkt, gegroeid tot 58%. Dit is het hoogste niveau sinds april 2021. Bitcoin heeft nog ruimte om nog dominanter te worden op de markt, voordat deze implodeert en altseason begint.

In de grafiek hierboven zie je dat Bitcoin aan het begin van een bullrun stijgt. Dat komt doordat er opeens heel veel mensen tegelijkertijd meegezogen worden in de hype van een nieuwe all time high. Daarna gaat een groot deel op zoek tussen altcoins naar de volgende Bitcoin.

Huidige externe factoren

Bitcoin is allang niet meer die irritante puber die zich van niemand aantrekt. Het is een jonge volwassene met een hypotheek, wat geld op de spaarrekening en een fulltime baan bij een internationaal bedrijf.

Alles wat op de wereld gebeurt, heeft tegenwoordig invloed op de koers. In de vorige bullruns hoefden we alleen maar rekening te houden met een dronken tweet van Elon Musk en het marktsentiment (heeft je kapper je al verteld over Bitcoin).

Factoren om nu in de gaten te houden zijn de waarde van de dollar, wat er gebeurt met de Japanse yen, oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne, de rente van de centrale banken etc. Dat hoef je gelukkig niet zelf te doen, wij schrijven hier elke dag over.

BLOX: veilig en makkelijk in deze bullrun

Wil je deze bullrun niet missen? BLOX is de snelste manier om in Bitcoin te stappen. Geen gedoe met wallets, alleen een account aanmaken en je kunt direct kopen en verkopen.

Banner Bitcoin 1

Daarnaast kun je je geld direct laten uitbetalen op je eigen bankrekening. Zelfs als iemand je BLOX-account probeert binnen te komen, kunnen ze je crypto’s niet versturen naar een externe wallet. Kortom, je geld is veilig, en jij kunt snel handelen!

The post Hoe ziet de Bitcoin markt er nu uit? Alles wat je moet weten om (weer) in te stappen appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!