De spectaculaire implosie van het FTX van Sam Bankman-Fried brengt een hoop teweeg binnen de crypto-industrie. Plotseling proberen alle grote beursplatformen van de wereld het beschadigde vertrouwen van het grote publiek terug te winnen met de implementatie van het zogenaamde Proof of Reserves. Het gigantische Binance doet daar uiteraard aan mee.
Wat is Proof of Reserves?
Voordat we in de reserves van Binance duiken, is het eerst belangrijk om duidelijk te maken wat Proof of Reserves precies is. Blockchain technologie maakt het mogelijk om cryptografisch te bewijzen dat een individu of entiteit de controle heeft over een wallet met een zekere hoeveelheid Bitcoin.
Beursplatformen kunnen op deze manier aan de buitenwereld bewijzen hoeveel Bitcoin en andere cryptocurrency’s zij bezitten. Die gegevens zijn op zichzelf niet relevant. Het is niet alleen belangrijk om te weten hoeveel Bitcoin een beursplatform als Binance bezit, maar ook hoeveel ‘schuldverplichtingen’ daar tegenover staan.
Om iets te kunnen zeggen over de financiële gezondheid van een beursplatform moeten we dus ook weten hoeveel Bitcoin klanten op het platform hebben. Het is leuk dat een handelshuis 100.00 Bitcoin heeft, maar daar 200.000 Bitcoin van klanten als schulden tegenover staan, dan staat de beurs er niet goed voor.
De reserves van Binance
Dan is het nu tijd om de cijfers van Binance onder de loep te nemen. Niet lang na het omvallen van FTX huurde Binance het Zuid-Afrikaanse Mazars Veritas in om zijn financiële gezondheid te verifiëren. Mazars Veritas is een grote speler binnen de wereld van financiële controle. In Europa is het bedrijf bijvoorbeeld de nummer vijf als het gaat over het controleren van grote en beursgenoteerde Europese bedrijven.
Wereldwijd heeft Mazars Veritas ruim 2.400 bedrijven in zijn klantportfolio. Wat dat betreft gaat het dus niet om een kleine jongen die in de boeken van Binance dook. Wat overigens niet wegneemt dat we sceptisch moeten zijn over de claims en resultaten die uit het onderzoek rolden. Maar genoeg over Mazars Veritas, tijd om de resultaten te bekijken.
De controle die Mazars Veritas uitvoerde is gebaseerd op een momentopname van alle bezittingen en schulden van Binance op 22 november 2022. Hieruit blijkt dat Binance in totaal iets meer dan 582.000 Bitcoin bezit. Daar staan 575.742 Bitcoin van klanten tegenover. Op basis daarvan concludeert Mazars Veritas dat Binance, als het over Bitcoin gaat, momenteel een dekkingsgraad van 101 procent kan overleggen.
Dat is een positieve uitkomst voor het beursplatform, want dat betekent dat alle Bitcoin van zijn klanten in ieder geval aanwezig zijn en dat ze zelfs een kleine reservepot hebben. Het leuke is dat je op de website van Mazars Veritas ook zelf jouw Bitcoin holdings bij Binance kunt verifiëren. Zo kun je specifiek jouw Bitcoin terugvinden tussen de 582.000 Bitcoin die Binance heeft.
Opvallend detail
Een opvallend detail in het hele verhaal rondom Binance, is de Proof of Reserves pagina op CoinMarketCap. Op die pagina staat namelijk dat Binance in totaal ongeveer 350.000 Bitcoin bezit. Dat is bijna 40 procent minder dan de 582.000 Bitcoin die Mazars Veritas op basis van zijn onderzoek claimt. Wat de situatie nog frappanter maakt is dat CoinMarketCap een bedrijf is dat door Binance zelf is overgenomen.
Dat zou betekenen dat een bedrijf uit het portfolio van Binance de cijfers van het beursplatform niet kent. Tenzij de cijfers op CoinMarketCap kloppen en de controle van Mazars Veritas niet helemaal in orde is. Wij hebben op dit moment ook niet alle informatie, waardoor dit zeker iets is om in de gaten te blijven houden.
De kans is aanwezig dat Binance de cijfers op CoinMarketCap even van een update moet voorzien. Mazars Veritas lijkt een betrouwbare partij, maar binnen deze industrie loont het om altijd sceptisch te blijven. De Proof of Reserves revolutie is een positieve beweging, maar er zijn zeker nog verbeterpunten aan te wijzen.
The post Hoe zit het met de Bitcoin-reserves van Binance? appeared first on BLOX | Nieuws.