Minstens vier markante gelijkenissen zitten er in het boek ´Rainbow’s End: The Crash of 1929´ van Maury Klein tussen het beursklimaat van toen en nu. Ook in de aanloop naar Black Thursday – 29 oktober 1929 – was er geen vuiltje aan de spreekwoordelijke lucht. Geen wolkje te bekennen. want ook bijna 100 jaar geleden leek er geen einde te komen aan de beursstijging. Alles zat ook mee, net als anno 2021. En toch, op die dag zakte de Dow Jones, als toonaangevende Amerikaanse beursindex, met 40 procent. Out of the blue, want niemand zag dit aankomen…

  • ´Net als toen stijgt het aantal nieuwe beursnoteringen momenteel snel,
  • betreden veel onervaren beleggers de markt,
  • wordt er volop belegd met geleend geld
  • en strooien centrale banken met goedkoop geld

Partypooper

De bubbels worden nog verder opgeblazen. Bubbels, meervoud, want het onwezenlijke is dat álles van waarde stijgt, in prijs en koers: vastgoed, commodities, aandelen nationaal en internationaal, en jawel, ook digitale munten. (Deze laatste nog wel het minst onverantwoord, en edelmetalen delen opvallend niet in het enthousiasme…) Zo verwonderlijk is het eigenlijk niet, want het teveel aan geld vloeit en vloeit naar waar het maar kan. De ECB wil de Europese economie ´heropbouwen´, dringend nodig ook vanwege de Coronacrisis. Zij het met verzonnen euro´s. Idem dito in de VS, zeker in de VS, waar we over bedragen horen in de duizenden miljarden (trillions) dollars. Weer uit het niets gecreëerd uiteraard. Ook met het jaar 2000 net voor de beurscrash van toen, zijn er veel parallellen te trekken. 

Hoog, hoger, hoogst

Niemand die de partypooper wil zijn en hoogstdringend wijst op de onvoorstelbare toename van de schulden in de wereld. Oké, dan zullen wij het maar doen zeker? 28,2 Biljoen dollar aan schulden wat de Verenigde Staten betreft; dat is het getal 28, met twaalf getallen nog daarna. Voor heel de wereld wordt het nog hallucinanter, dus niet schrikken; ook daar hebben we een live ticker voor gevonden. Die staat op moment van schrijven bijna aan 80 biljoen dollar. Het is waarschijnlijk minder bekend maar in 2020 werd zo reeds 24 trillion (biljoen) aan dollar en dollar tegenwaarden gecreëerd internationaal, en in de wereldeconomie gepompt.

Maken we de optelsom dan is het wereld BNP, bruto nationaal product, alles wat de wereld aan goederen en diensten produceert, voor 2020: 83,8 trillion en wordt naar vewacht (!) voor heel 2021: 91 trillion, biljoen dollar…

…en is de totale schuld: 281 biljoen dollar (en dollar tegenwaarden). En…die…zal…alleen…maar…toenemen. Is dit houdbaar, of is het bedrag zo groot geworden dat we het ons, ten eerste: niet meer kunnen voorstellen? En ten tweede: is het daarom net niet meer van belang? Doet het er op een of andere manier niet meer toe? Omdat niemand echt de bel luidt van´genoeg is genoeg´? Tjonge jonge – als u en ik het huishouden zo zouden runnen? En pas op: dit is nog niet het échte cijfer! Want we horen eigenlijk ook nog rekening te houden met…de olifant in de kamer waar niemand, maar echt geen levende ziel over wil of durft praten? De markt der derivaten, afgeleide financiële producten. De aangegane risico´s in deze, en die lopen op tot…?

´The global debt-to-GDP ratio is about 318%, a dangerously high level, especially if interest rates start to rise. This debt is in addition to approximately $750 trillion of bank derivatives as reported by the Bank for International Settlements (BIS).´Zeker, zeker is in deze een Grote Reset broodnodig. Een ´op nul zetten´ van alle schulden. Gewoon overnieuw beginnen. Van nul. Maar of het zo ver ook komt? Hmm…waarschijnlijk wel, en gebeurt het niet kunstmatig, zo´n Reset, artificieel – dan zal de Markt zelf daar wel voor zorgen! Wat u…?

The post Analyse: Hoezeer 2021 lijkt op 1929 (de Grote Beurscrash)
appeared first on Biflatie.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!