In 2019 veranderde China zijn crypto beleid. Handel in crypto werd verboden en ook het minen ervan. Daarmee leek de kop van de gehele Oost-Aziatische crypto industrie ingedrukt te worden.
Maar deze tijd lijkt voorbij. Er is weer een nieuwe crypto-revolutie gaande in Oost-Azië en de stadstaat Hong Kong neemt het voortouw in deze revolutie.
Hong Kong leidt de crypto revolutie
Volgens een recent rapport van Chainalysis is Oost-Azië momenteel verantwoordelijk voor 8,8 procent van de wereldwijde crypto handel. Dit is een stuk kleiner dan het enkele jaren geleden was, maar Chainalysis denkt dat de ontwikkelingen in Hong Kong dit aandeel de komende tijd omhoog kan schroeven.
Our newest Geography of Cryptocurrency Report preview looks at Eastern Asia. The region accounts for an estimated 8.8% of global crypto activity over the last year. As recently as 2020 though, the region was a world leader in tx volume. https://t.co/ttpYQFnLrS pic.twitter.com/6uZiDC1BZV
— Chainalysis (@chainalysis) October 2, 2023
“Een potentiële katalysator in de regio komt uit Hong Kong. Meerdere crypto initiatieven en crypto-vriendelijke regulaties werden het afgelopen jaar actief en dit leidt tot optimisme.”
Aldus Chainalysis. Uit het rapport blijkt dat het aandeel van Oost-Azië in de wereldwijde crypto handel vóór het crypto verbod van China uit 2019 nog op 30 procent lag. In het tweede kwartaal van 2022 was dit minder dan 10 procent.
Het rapport merkt echter ook op dat er in Hong Kong in vrij korte tijd, ondanks zijn kleine bevolking, “een extreem actieve crypto markt” is ontstaan. Crypto HK, een crypto handel dienst in Hong Kong, zegt dat crypto een hoofdbestanddeel in de investeringssportfolio’s van financiële instituties en vermogende individuen is geworden.
China’s crypto beleid
Hong Kong is een fascinerend geval. Hoewel het officieel een soeverein land is, heeft China heel veel te zeggen in het land. Eerder speculeerden we zelfs dat de crypto ambities van Hong Kong wellicht een proefplank is voor China. Dat China er iets mee te maken heeft is eigenlijk onvermijdelijk.
Volgens Dave Chapman van OSL Digital Securities is het echter te vroeg om conclusies te trekken over China’s crypto plannen.
“De promotie van Hong Kong tot een potentiële crypto hub is niet per definitie een indicatie van de positie van de Chinese overheid ten opzichte van crypto. [Het beleid in Hong Kong] kan gezien worden als een verkennend beleid om digitale assets te begrijpen zonder binnenlandse regelgeving te veranderen.”
Desondanks bloeit de crypto sector in Hong Kong en dit lijkt een katalysator te zijn voor de gehele Oost-Aziatische regio. Ook in Zuid-Korea en Taiwan begint de crypto sector langzaamaan meer voet aan de grond te krijgen.
The post Analyse: Hong Kong’s crypto bloei wijst op grotere revolutie
appeared first on Crypto-Insiders.