Tijdens een persconferentie op 3 oktober herhaalde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn verzoek aan El Salvador om het Bitcoin-beleid aan te passen, met de nadruk op het verminderen van de betrokkenheid van het land bij de crypto-munt.
Julie Kozack, hoofd van de communicatiedienst van het IMF, benadrukte dat El Salvador de “reikwijdte van de Bitcoin-wet” moet beperken en de regulering van het Bitcoin-ecosysteem moet verbeteren. Hoewel er geen specifieke details werden genoemd, is de boodschap van het IMF duidelijk: de publieke sector moet zijn rol in Bitcoin terugschroeven en de regelgeving moet worden aangescherpt.
El Salvador was in 2021 het eerste land ter wereld dat Bitcoin als officieel betaalmiddel invoerde. Deze stap wekte wereldwijd veel belangstelling, maar leidde ook tot kritiek, onder andere van het IMF. Ondanks deze druk blijft het land Bitcoin ondersteunen, wat regelmatig tot waarschuwingen van het IMF leidt.
In augustus 2024 gaf het IMF toe dat veel van de verwachte risico’s van de Bitcoin-adoptie “nog niet zijn uitgekomen”, maar toch blijft het aandringen op veranderingen in het beleid van El Salvador.
Het IMF is al lange tijd tegenstander van Bitcoin en geeft de voorkeur aan traditionele financiële systemen boven gedecentraliseerde digitale valuta’s. Terwijl inflatieproblemen bij fiat-valuta toenemen, wint Bitcoin aan populariteit, niet alleen onder particulieren, maar ook bij enkele landen zoals El Salvador.
Ondanks deze trend blijft het IMF Bitcoin met wantrouwen bekijken, vaak wijzend op de mogelijke risico’s voor financiële stabiliteit en het hoge energieverbruik van crypto-mining.
In de afgelopen jaren heeft het IMF actief geadviseerd over cryptoreguleringen in verschillende landen. Zo hielp het in 2023 Andorra met het monitoren van Bitcoin-transacties en drong het er in 2024 bij Pakistan op aan om een belasting op cryptowinsten in te voeren om in aanmerking te komen voor een lening van 3 miljard dollar.
Het IMF stelde ook voor om de energiebelasting voor crypto-mining fors te verhogen, wat de kosten voor miners met 85% zou kunnen verhogen, en daarmee de sector nog volatieler zou maken.
Hoewel het IMF kritisch blijft over Bitcoin, pleit het voor de invoering van digitale valuta’s die door centrale banken worden uitgegeven (CBDC’s). In september lanceerde het IMF het “REDI”-raamwerk, dat richtlijnen geeft aan centrale banken over hoe ze CBDC’s kunnen ontwikkelen, met nadruk op regulering, educatie, ontwerp en stimulansen.
Deze houding laat zien dat het IMF de voorkeur geeft aan door de staat beheerde digitale valuta’s boven gedecentraliseerde alternatieven zoals Bitcoin.
Het bericht IMF hernieuwt druk op El Salvador over Bitcoin-hervormingen verscheen eerst op CryptoBenelux.