De verwachting is dat de wereldwijde inflatie zal afnemen, aldus het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dit kan mogelijk verlichting bieden voor risicovolle activa, zoals cryptocurrencies. In het laatste World Economic Outlook-rapport werd er door het IMF voorspeld dat de inflatie namelijk zal dalen naar 3,5% tegen het eind van volgend jaar. Dat is een forse daling vergeleken met de piek van 9,4% in 2022. Hoofdeconoom van het IMF, Pierre-Olivier Gourinchas, merkte op dat de inflatie in veel landen momenteel dicht bij de doelstellingen van de centrale banken ligt.
Op 22 oktober gaf Gourinchas aan dat de strijd tegen inflatie bijna is gewonnen. Hij voegde hieraan het volgende toe:
“De wereldeconomie heeft veerkracht getoond, en we verwachten dat de groei stabiel blijft op 3,2% voor de komende twee jaar.”
Deze stabilisatie van de inflatie zou voordelen kunnen bieden, zoals lagere kosten van levensonderhoud en dalende rentetarieven, wat een positief effect kan hebben op cryptocurrencies en technologieaandelen.
Gourinchas waarschuwde echter wel voor de geopolitieke spanningen en andere wereldwijde onzekerheden die de economie en de positieve inflatievooruitzichten kunnen bedreigen. Hij zei:
“Escalaties in conflicten, vooral in het Midden-Oosten, en de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen creëren aanzienlijke onzekerheid. Deze factoren kunnen de grondstoffenmarkten verstoren en het economisch herstel in bepaalde regio’s vertragen.”
Het IMF heeft om deze uitdagingen het hoofd te bieden opgeroepen tot een “beleidsdriedubbeling” gericht op het stabiliseren van rentetarieven, het verminderen van overheidsuitgaven en het doorvoeren van hervormingen om de productiviteit te verhogen. Ook stelde het rapport dat de algemene groeivooruitzichten zwak blijven hoewel de inflatie daalt zonder een wereldwijde recessie te veroorzaken. Daarnaast merkte het IMF op dat de groei op het laagste niveau ligt, met opkomende economieën, met name in Azië, die naar verwachting beter zullen presteren dan andere regio’s.
Trager herstel in ontwikkelingslanden
Volgens het IMF kan de verwachte vertraging in grote opkomende en ontwikkelingslanden de inkomensongelijkheid tussen rijke en arme naties zou kunnen verlengen. In het rapport stond het volgende:
“Groei in een lage versnelling zou de inkomensongelijkheid binnen economieën kunnen verergeren.”
Hoewel de VS naar verwachting de snelste groei zal zien, zullen geavanceerde economieën in Europa en verschillende opkomende markten hun groeivooruitzichten naar beneden bijstellen vanwege toenemende wereldwijde conflicten en de volatiliteit van grondstoffenprijzen.
Ondertussen uitte miljardair en hedgefondsbeheerder Paul Tudor Jones een voorzichtiger standpunt. Op dezelfde dag als het IMF-rapport sprak Jones zijn zorgen uit over de stijgende Amerikaanse schuldenlast en voorspelde hij dat de inflatie zou kunnen verslechteren, ondanks de huidige prognoses. Jones gaf aan dat hij positief staat tegenover Bitcoin en goud, en waarschuwde dat de VS het risico loopt op financiële instabiliteit als de uitgavenproblematiek niet snel wordt aangepakt.
Het bericht IMF voorspelt daling wereldwijde inflatie tot 3,5% in 2025 verscheen eerst op CryptoBenelux.