In de olie

DoorBiflatie

jun 8, 2021

Welk land bezit de grootste bewezen olievoorraden? Je zou meteen denken aan één of andere Arabische oliestaat, en dat zou logisch zijn. Alleen zit de wereld (en ieder die daarop rondloopt) niet logisch in elkaar (tenzij de natuur als ecosysteem voor de mens daaraan ging morrelen). Het juiste antwoord vindt u verderop in dit artikel. 14 Landen vormen tezamen de bezitters van het gros van de aardolie: voor 93.5 procent om precies te zijn. Dat gaat dan om ´25.2 billion barrels of oil to 304 billion barrels of oil´. Een derde van ´s werelds energieverbruik komt nog steeds van de productie van aardolie, alle groene initiatieven ten spijt. De OPEC bezit de meerderheid van alle olievoorraden en vormt daarmee nog voor heel lang een grote economische en geopolitieke macht. Onderstaande infografiek zegt of beter: toont het allemaal:

klik op Visualcapitalist voor de grotere weergave zo u wilt

Schatrijk, en toch…

Helaas voor Venezuela zit al die rijkdom in de grond, en die blijft daar ook grotendeels. Talloze jaren van slecht economisch beleid, een dalende olieprijs en the usual suspect – de Verenigde Staten – die zich ook nog eens kwam bemoeien, hebben geleid tot dit resultaat: ´Het minimumloon gaat omhoog van 64 dollarcent (ongeveer 1,8 miljoen bolivar) naar zo’n 2,40 dollar (7 miljoen bolivar). Dat is een stijging van 289 procent. En wie minder dan 10 miljoen bolivar verdient, krijgt ook een voedselbon van 3 miljoen. Maar voor veel Venezolanen betekent dit niets. Ze kunnen er, op een kilo kaas en een liter melk na, amper iets van kopenDat is wat hyperinflatie doet met geld, het maakte de bolivar zo goed als niks meer waard.  ´President Maduro probeerde dat probleem op te lossen door veel extra geld in omloop te brengen, maar dat zorgde ervoor dat de waarde van de bolivar alleen maar meer daalde. De prijzen van producten stegen razendsnel en al snel betaalden Venezolanen een paar miljoen bolivar voor een gemiddelde lunch.´ Het kost ook veel investeringen, geld om de aardolie uit de grond te halen; geld waarover de regering onvoldoende beslist. Je bent dan in theorie rijk als land, schatrijk zelfs, maar je raakt niet tot bij die rijkdom! En het buitenland staat ook niet bepaald te springen om te investeren. Een patstelling.

Crypto to the rescue!

De burgers ondertussen, de Venezolanen, de man en vrouw in de straat? Zij hebben zich tot bitcoin et al. gewend. Het land is bij de top-cryptogebruikers en handelaars van de wereld. Ze prefereren de wilde op en neer bewegingen van de virtuele munt – op korte termijn toch – boven hun eigen munt, de bolivar, die maar één richting uitgaat; down, down, down…

dw.com

The post Analyse: In de olie
appeared first on Biflatie.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!