India is bezig met de ontwikkeling van een wettelijk kader voor cryptocurrency, gebaseerd op de gezamenlijke aanbevelingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Financial Stability Board (FSB). Dit nieuwe regelgevingskader kan naar verwachting binnen de komende vijf tot zes maanden worden omgezet in wetgeving.
Sidharth Sogani, de CEO van Crebaco, dat nauw heeft samengewerkt met overheidsinstanties en ministeries, heeft aan Cointelegraph onthuld dat de Indiase regering werkt aan een vijfpuntenwetgevingsraamwerk voor cryptocurrency, dat een wereldwijde benadering zal volgen.
G20-top is succesvol afgerond
India heeft onlangs de G20-top succesvol afgerond en tijdens deze top werden enkele belangrijke economische aankondigingen gedaan. De meest opmerkelijke ontwikkeling voor de crypto-gemeenschap was echter de gezamenlijke aanbevelingen van het IMF en de FSB met betrekking tot cryptoregelgeving, die werden verwelkomd door India en andere G20-landen.
De crypto-aanbevelingen van het IMF en de FSB pleiten voor regelgeving van de cryptomarkt in plaats van een totaalverbod. Deze aanbevelingen van het IMF en de FSB bevatten een reeks regelgevende richtlijnen en suggesties die de G20-landen kunnen gebruiken om onafhankelijke maar samenwerkende wetgeving voor crypto te ontwikkelen.
Het Vijfpuntenkader
Crebaco, een blockchain-analysebedrijf dat adviesdiensten heeft verleend aan verschillende G20-commissies en landen, heeft diepgaand inzicht gegeven in de benadering van India ten aanzien van cryptocurrency. Op basis van hun gesprekken met overheidsfunctionarissen hebben ze gemeld dat India momenteel werkt aan een vijfpuntenregelgevingsbenadering, waarbij de nadruk ligt op internationale samenwerking, met specifieke aandacht voor aspecten zoals de belastingregulering voor crypto.
Wat betreft dit vijfpuntenkader, heeft Sogani opgemerkt dat de regering haar aandacht richt op de volgende punten:
1. Het opzetten van geavanceerde Know Your Customer (KYC) voor cryptobedrijven, die de Foreign Account Tax Compliance Act en bestaande anti-witwasstandaarden omvat.
2. Crypto-platforms zouden verplicht zijn om proof-of-reserve-audits in realtime aan toezichthouders vrij te geven.
3. Een uniform belastingbeleid voor alle landen.
4. Crypto-uitwisselingen zouden volgens de richtlijnen van de Reserve Bank of India (RBI) dezelfde status kunnen krijgen als geautoriseerde dealers (vergelijkbaar met banken).
5. Sleutelposities kunnen verplicht zijn, zoals een Money Laundering Reporting Officer voor cryptoplatforms.
Totaalverbod op crypto is niet effectief
Sogani benadrukte dat de wereld heeft ingezien dat een totaalverbod op cryptocurrency niet effectief is, en steeds meer landen kiezen voor een regelgevende benadering in plaats van een verbod. Landen zoals de Verenigde Staten en Europa hebben reeds specifieke regelgeving voor crypto geïmplementeerd, terwijl India heeft gekozen voor een belastinggerichte aanpak. Hier voegde hij het volgende aan toe:
Regelgeving is onvermijdelijk; dit ecosysteem is aanzienlijk sterker geworden zonder regelgeving. Stel je eens voor hoe goed het zou groeien met de juiste regelgeving. Bovendien verminderen gereguleerde markten de risico’s van oplichting en illegale activiteiten.
Pleiten voor wereldwijde crypto-aanpak
India pleit al geruime tijd voor een wereldwijde aanpak van cryptocurrency-regelgeving, en premier Narendra Modi herhaalde dit standpunt tijdens de recente G20-top. Een hoge functionaris van het ministerie van Financiën heeft bevestigd dat India de aanbevelingen met betrekking tot cryptocurrency van het IMF en de FSB heeft overgenomen en de komende maanden zal focussen op het ontwikkelen van passende regelgeving.
De directeur van het ministerie van Financiën benadrukte dat de aanbevelingen van het IMF en de FSB een “solide raamwerk bieden om onze eigen koers te bepalen. We staan klaar om vooruit te gaan; hoe ver we willen gaan, beslissen we de komende maanden en dan nemen we een beslissing.”
De functionaris verduidelijkte tevens dat het verbieden van cryptocurrencies niet langer als een haalbare optie wordt beschouwd en merkte op dat “als je ervoor wilt kiezen om cryptocurrency te verbieden, ga je gang en doe het. Maar als andere landen dat niet doen, zal het voor één land buitengewoon moeilijk zijn om zo’n verbod af te dwingen.”
Op dit moment heeft India nog geen specifieke regulering voor cryptocurrency, hoewel het land in 2022 een belasting van 30% heeft ingesteld op de winst uit cryptocurrency. De gezamenlijke aanbevelingen op het gebied van crypto en de verklaring van het ministerie van Financiën dat het werkt aan een kader voor crypto-regulering in de komende maanden, zijn veelbelovende tekenen voor de cryptocurrency-industrie in India.
Het bericht India werkt aan 5-punten-cryptowetgeving na uitsluiten van een verbod verscheen eerst op Newsbit.