Indiase digitale munt faalt bankiers te overtuigen in eerste test

Overal ter wereld lanceren centrale banken de eerste experimenten met de digitale variant van hun fiatvaluta. Op dit moment is India aan de beurt en de bankiers in het land zijn op dit moment nog niet overtuigd van de mogelijkheden van een Indiase central bank digital currency (CBDC).

Teveel extra werk

Tot nu toe zorgt de digitale roepie vooral voor extra papierwerk bij de bankiers en die zitten daar natuurlijk niet op te wachten. Daarbij kunnen zij op dit moment nog niet echt voordelen bespeuren die de digitale roepie moet opleveren. De bankiers wijzen erop dat de echte voordelen wellicht in het retail- en consumentenverkeer zitten.

Ondertussen is de e-roepie ongeveer één maand gelanceerd voor het groothandel-segment, maar de bankiers zijn er niet tevreden over. Met de digitale roepie moet iedere transactie worden gesetteld door de banken en daar zitten ze niet op te wachten. Dat levert een bak extra werk op, terwijl er weinig voordelen aanzitten.

Met andere woorden, de e-roepie zorgt voor extra werk voor de accoutants van de bank, zonder dat het ze wat oplevert. Het huidige betaalsysteem werkt volgens de bankiers prima op dit vlak en om die reden zou er geen CBDC nodig zijn in het land.

De verwachte voordelen

Het oorspronkelijke idee achter de e-roepie is om voordelen te brengen op het gebied van afwikkelingen. Omdat de digitale munt gedekt is door de centrale bank, zou het niet meer nodig zijn om clearinghouses in te zetten om de boel te garanderen.

In de eerste fase werd de digitale rupee alleen gebruikt voor staatsobligaties op de tweedehands markt. India lanceerde deze pilot voor de digitale versie van de roepie op 1 november van dit jaar. Ondertussen is op 1 december ook de pilot voor commerciële betalingen voor het retail-publiek gelanceerd.

De plannen voor de CBDC werden aan het begin van 2022 al aangekondigd door de Indiase minister van financiën. Volgens premier Narendra Modi is de e-roepie een kans om de digitale economie te versterken en een mogelijk revolutie voor de fintech-sector.

The post Analyse: Indiase digitale munt faalt bankiers te overtuigen in eerste test
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!