recessie

Nu meer dan 90% van alle Bitcoin in omloop is, is het inflatiepercentage van de activa in de loop der jaren aanzienlijk gedaald en verslaat het dat van de Amerikaanse dollar met minstens drie keer. Hierdoor kan Bitcoin fungeren als een mogelijke bescherming tegen inflatie en economische onzekerheid. In de praktijk doet het dat, vooral op de korte termijn, met wisselend succes.

De cijfers op een rijtje

 De dalende inflatie van Bitcoin komt voort uit de vastgestelde hoeveelheid van 21 miljoen eenheden. De koers daalt na elke vier jaar tijdens de halvering. Volgens gegevens van crypto-analyseplatform WooBull is het inflatiepercentage van Bitcoin gelijkmatig gedaald sinds de lancering in 2009, en op 5 maart stond het op 1,8%.

Bitcoin inflatie grafiek. Bron: Woobull

Tegelijkertijd bedraagt de jaarlijkse inflatie van de Amerikaanse dollar in 2023 6,4%. De inflatie voor de Amerikaanse dollar piekte in 2021 op 7%, zo blijkt uit gegevens van USInflationCalculator. Dit betekent dat de inflatie van de Amerikaanse dollar ongeveer 3,56 keer hoger is dan die van de Bitcoin.

Inflatie van de Amerikaanse dollar op jaarbasis. Bron: USInflationCalculator

De oorzaken achter de afnemende inflatie van Bitcoin

Dat Bitcoin een lage inflatie kent, komt door het deflatiemodel van de activa. Het concept houdt in dat het inflatiepercentage afneemt na gebeurtenissen die de inflatie verlagen. De inflatie wordt bepaald door het beloningssysteem voor miners, dat bij elke halvering wordt gehalveerd. Dit betekent dat het aantal Bitcoin dat door miners wordt geproduceerd, ook wordt gehalveerd. De volgende halvering wordt naar verwachting in maart 2024 uitgevoerd.

Op dit moment krijgen miners 6,25 Bitcoin als beloning voor het produceren van een blok en na de halving van maart 2024 daalt die beloning naar 3,125 Bitcoin. Dit is de enige manier waarop er nieuwe Bitcoin in omloop komen, waardoor na iedere halving dus ook het inflatiepercentage van Bitcoin halveert.

Daarentegen zal naar verwachting de inflatie van de Amerikaanse dollar toenemen naarmate de waarde van de munt in de loop der tijd afneemt. Deze waardedaling wordt vooral veroorzaakt door het overmatig bijdrukken van geld en de afnemende koopkracht van elke dollar. Inflatie kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals een toename van de geldvoorraad, een afname van de vraag of een afname van de productie.

Het bericht Inflatie Bitcoin maar liefst drie keer lager dan die van de Amerikaanse dollar verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!