Het jaar 2022 stond in het teken van de torenhoge inflatie die wereldwijd opdook en de reactie van centrale banken in de vorm van renteverhogingen. Inmiddels is duidelijk dat de inflatie in de Eurozone nog lang niet verdwenen is, want de zogenaamde kerninflatie kwam gisteren op een nieuw hoogtepunt van 5,6 procent binnen. De grote vraag is natuurlijk wat dit betekent voor Bitcoin.
Wat is de kerninflatie?
De kerninflatie is in principe niets meer dan de consumentenprijsindex minus de voedsel- en energieprijzen. Centrale banken geven er de voorkeur aan om naar deze inflatiemeter te kijken, omdat voedsel en energie behoorlijk volatiel kunnen zijn. Door die twee uit de inflatiemeter te halen, krijg je volgens hen een veel betrouwbaarder beeld van de daadwerkelijke inflatie.
Hiermee ontkent de centrale bank natuurlijk niet dat voedsel en energie cruciale onderdelen van het leven zijn, maar geeft het enkel aan dat dit voor het maken van beleid een betere inflatiemeter is.
De normale consumentenprijsindex daalde van januari op februari van 8,6 naar 8,5 procent. Maar de kerninflatie steeg van 5,3 naar 5,6 procent. Voor de beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) zal dit even schrikken zijn, omdat zij na maanden van renteverhogingen toch hoopten op een afvlakkende inflatie.
Voer voor de hawks
Als je het aan Marco Vailati (hoofd onderzoek en investeringen bij Cassa Lombarda) vraagt, zijn deze cijfers voer voor de hawks. We spreken van een hawk of hawkish als we te maken hebben met bijvoorbeeld een centrale bankier die van mening is dat de rente verder omhoog moet om de inflatie onder controle te krijgen of de economie te laten afkoelen.
“Deze score voor de kerninflatie is voer voor de hawks. […] Dat zal de argumenten voor een meer sober beleid bij de centrale bank versterken”, aldus Vailati tegenover Reuters. Als het aan Vailati ligt, dan betekent deze inflatiescore dus vooral dat we meer renteverhogingen kunnen verwachten van de ECB en dat is slecht nieuws voor Bitcoin.
Wat betekent dit voor Bitcoin?
Een hoge rente is over het algemeen niet goed voor risico-assets als Bitcoin, andere crypto en aandelen. Dit komt omdat een hoge rente betekent dat je met het kopen van staatsobligaties een relatief zeker rendement kunt pakken. Op Amerikaanse staatsobligaties ligt de rente op dit moment op bijna 5 procent. Je kunt hiermee je geld dus wegzetten en daar een bijna gegarandeerd rendement van 5 procent op jaarbasis mee pakken.
In Bitcoin zit op dit moment een stuk meer risico. Je kunt wel meer dan 5 procent rendement pakken op Bitcoin, maar de macro-economische omstandigheden zijn momenteel hoogst onzeker. In 2022 drukten de renteverhogingen van centrale banken de koersen al omlaag en nu blijkt dat de inflatie nog niet verdwenen is, staan er waarschijnlijk nog meer renteverhogingen op de planning.
Wat dat betreft kan het weleens een lastig jaar worden voor Bitcoin. Daar komt nog eens bij dat alle renteverhogingen er ook voor kunnen zorgen dat de economie in de problemen komt. Die problemen kunnen uiteindelijk resulteren in een recessie en recessies zijn over het algemeen geen feestje voor risico-assets. Aan de andere kant koerst Bitcoin rustig af op de volgende halving, die voor maart 2024 op de planning staat.
Een Bitcoin halving is het moment waarop de beloning voor miners voor het produceren van een nieuw blok voor de blockchain halveert. Op dit moment krijgen zij nog 6,25 Bitcoin per blok en vanaf maart 2024 zakt dat naar 3,125 Bitcoin per blok. Daarmee halveert de inflatie van Bitcoin en in het verleden leverde dat spectaculaire koersstijgingen op.
The post Inflatie Europa bereikt zorgwekkend nieuw hoogtepunt, tijd voor Bitcoin appeared first on BLOX | Nieuws.