De financiële wereld is inmiddels al jaren in de ban van inflatie en de renteverhogingen van centrale banken als reactie daarop.
In de Westerse wereld lijkt er nog altijd sprake van desinflatie (dalende inflatie), ondanks dat er recent wat negatieve inflatie-verrassingen waren in de Verenigde Staten. Argentinië (254%), Venezuela (121%) en Turkije (65%) staan er nog altijd het slechtst voor.
Is bitcoin een oplossing voor deze landen?
In theorie zou je zeggen dat een valuta met een absolute schaarste, zoals bitcoin (BTC), de oplossing kan zijn voor landen die worden geplaagd door enorme inflatie. Helaas werkt dat in de praktijk anders. Je moet je voorstellen dat de gemiddelde Argentijn door de inflatie van 254 procent überhaupt niet meer kan rondkomen.
Dat soort inflatiecijfers zijn zo vernietigend, dat mensen helemaal niet kunnen nadenken over investeren of sparen in bitcoin.
Het is op dit moment al veel te laat om voor bitcoin te kiezen. Mensen in Argentinië, Turkije en Venezuela hebben daarom veel meer aan stablecoins als tether (USDT) en usd coin (USDC). Die munten zijn relatief stabiel en biedt de Argentijnen een manier om over te stappen op de Amerikaanse dollar.
Bitcoin is daarvoor eigenlijk te volatiel. Als je niets te besteden hebt, dan kan een daling van 10 procent betekenen dat je geen eten meer kunt kopen, en dan is dat natuurlijk niet de oplossing.
Een waarschuwing voor het Westen
De situatie in Argentinië en Venezuela kunnen we hier in het Westen als een waarschuwing beschouwen. Westerse landen gaan steeds meer schulden aan, wat leidt tot hogere rentebetalingen. Deze verhogen op hun beurt de begrotingstekorten, dwingen deze landen tot het aangaan van nog meer schulden en vergroten de kans op inflatie.
Zodoende kunnen wij ons in het Westen nu al voorbereiden op een inflatie die structureel boven het gemiddelde van de vorige 100 jaar ligt. Dat is natuurlijk niet gegarandeerd, maar de kans daarop bestaat wel degelijk.
Om die reden zie je waarschijnlijk steeds meer mensen kiezen voor bitcoin als hun primaire spaarmiddel, omdat de schaarste van de digitale munt superieur is. Geen enkele andere asset op aarde kent immers een absolute schaarste.
Dat is ook waarom veel bitcoiners verwachten dat de digitale munt op termijn de rol van goud als belangrijkste store of value op aarde overneemt.
Het bericht Inflatie in Argentinië bereikt 254%, bitcoin tussen hoop en realiteit verscheen eerst op Crypto Insiders.