Een jaar geleden schreven wij over hyperinflatie in Libanon. Op dat moment was de Libanese pond 60% minder dollars waard dan een jaar daarvoor. De situatie is nu nog slechter, en de munt bevindt zich dan ook al 18 maanden in een neerwaartse spiraal. De gemiddelde burger gaat gebukt onder inflatie, want de kosten van goederen en diensten zijn explosief gestegen.
Bitcoin om inflatie uit te drukken
Om dit uit te drukken in cijfers: het Libanese pond is sinds januari 2020 bijna 90% in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dit zijn natuurlijk al historische getallen, maar vergeet niet dat in diezelfde periode de dollar ook in historisch tempo is gedevalueerd door de Amerikaanse centrale bank. Had de FED de geldpers niet maximaal aanstaan, dan was het Libanese pond nog harder gedaald ten opzichte van de dollar.
Het is moeilijk om in dit soort situaties de dollar aan te houden als unit of account. Gemeten tegen iets als bitcoin of goud, ziet de devaluatie van het Libanese pond er nog erger uit. Hieronder de Libanese pond in bitcoin. Een jaar geleden schreven we al over hyperinflatie in Libanon, en we verwezen uiteraard naar bitcoin. Sinds dat moment (aangegeven met cirkel) is de waarde van de lokale valuta alleen maar verder gedaald.
Burgers kunnen niet bij geld
De situatie is ontiegelijk slecht, en burgers zakken massaal door de armoedegrens. Volgens een artikel in Trouw:
‘De inflatie is torenhoog en de waarde van de nationale munteenheid, lira of pond, is sinds 2019 met 90 procent gekelderd. Dat is catastrofaal voor een land dat 80 procent van zijn eten importeert. Voedsel werd in december 400 procent duurder. Grootscheepse honger ligt op de loer.’
Ook schrijft Fernande van Tets in datzelfde artikel dat burgers die geld hebben gespaard, hier nauwelijks toegang tot hebben. ‘Banken hebben 70 procent van hun vermogen uitgeleend aan de Libanese centrale bank en de staat.’
Sociale onrust als gevolg
Mensen kunnen hun eerste levensbehoeften niet betalen en het einde van de devaluatie is nog niet in zicht. De sociale onrust in het land is de afgelopen dagen enorm toegenomen. Hier zijn twee video’s van Steve Hanke om je een idee te geven van hoe erg het is geworden:
#BREAKING: Bank break-ins are erupting throughout #Lebanon as people lose faith in the banking system. This is what happens when your currency collapses. The Lebanese pound has almost depreciated 90% against the USD since Jan 1, 2020.pic.twitter.com/b4K18grQIj
— Steve Hanke (@steve_hanke) June 29, 2021
Banken en het leger zijn doelwit van de protesten:
In #Lebanon, banks close after protestors break into the Lebanese Swiss Bank, ransack offices, and assault employees. Public outcry is at an all-time high as people can’t access their savings. Today, I accurately measure inflation in Lebanon at 110%/yr.pic.twitter.com/he9JV2CRKd
— Steve Hanke (@steve_hanke) June 30, 2021
Jaren sparen voor niets
Een devaluerende nationale munt is niet alleen slecht voor de financiële markten, maar het vernietigt uiteindelijk de rijkdom en welvaart van een heel land. Een jaar geleden schreven we dat bitcoin de oplossing is juist voor dit soort situaties. Het is soms moeilijk om dat voor ogen te houden, als je in Nederland woont waar we beschikken over een (redelijk) stabiele euro en een goed betaalsysteem.
Maar voor landen met hyperinflatie, is het belangrijk om burgers toegang te geven tot digitaal gezond geld dat niet kan worden gedevalueerd of gecontroleerd door hun overheid of centrale bank. Dat niet alleen, een van de maatregelen van de Libanese centrale bank is om hun burgers beperkingen op te leggen wat ze met hun geld mogen doen. Bitcoin is censuurbestendig, niemand kan jou vertellen wat je er wel en niet mee mag doen.
Libanon lijkt een ver van onze bed show, maar dit is niet de enige plek ter wereld waar hyperinflatie aan de gang is. In Nederland is er ook sprake van inflatie, maar deze is minder zichtbaar als je alleen kijkt naar het inflatiegetal van het CBS (2,1 procent in mei). Maar iedereen begint het te voelen in de portemonnee, kijk maar naar boodschappen, benzine en de huizenmarkt.
Bitcoin als uitkomst
Een paar andere voorbeelden van burgers die vluchten naar bitcoin, vinden we in onder andere Turkije en Argentinië. Volgens Arabian Business wint bitcoin aan populariteit als het gaat om geldovermakingen (remittance) vanuit het buitenland naar Libanon. Ze moeten wel. Adviseur Randa Al-Rifai zegt dat het onverstandig is als de Libanese diaspora geld in dollars naar hun familie verstuurt. Libanezen kunnen deze dollars namelijk niet opnemen bij hun bank.
Bitcoin fixes this.
The post Inflatie in Libanon houdt aan, bitcoin kan helpende hand bieden appeared first on BTC Direct | Nieuws.