De inflatie in de VS trekt weer aan en dat heeft direct impact op de financiële markten. Terwijl consumenten hogere prijzen voor boodschappen en brandstof voelen, reageerde Bitcoin met een daling. Beleggers vrezen dat de Federal Reserve nog langer wacht met renteverlagingen, waardoor risicovolle activa minder aantrekkelijk worden.
Inmiddels is Bitcoin ook al weer redelijk hersteld van de eerste schrik.
![](https://nieuws.btcdirect.eu/wp-content/uploads/2025/02/image-44-980x1024.png)
Importheffingen en handelsconflicten jagen inflatie aan
Uit de nieuwste cijfers blijkt dat de consumentenprijsindex in januari sterker steeg dan verwacht. Vooral de kosten voor voedsel, energie en huisvesting namen toe. Ook de kerninflatie, waarbij voedsel en energie buiten beschouwing worden gelaten, klom met 0,4%. Duurdere autoverzekeringen, vliegtickets en een recordstijging in medicijnkosten droegen hieraan bij.
![Banner Default 1 (Razendsnel investeren)](https://nieuws.btcdirect.eu/wp-content/uploads/2024/11/Algemeen-Razendsnel-investeren.png)
Economen waarschuwen dat de handelsmaatregelen van president Trump de inflatie verder kunnen opstuwen. De opgelegde importtarieven op staal en de dreiging van heffingen tegen belangrijke handelspartners zoals Canada en Mexico kunnen leiden tot hogere prijzen. Dit vergroot de kans dat de Fed langer wacht met renteverlagingen.
Fed-voorzitter Jerome Powell liet dinsdag al weten dat de centrale bank niet van plan is snel de rente te verlagen. Woensdag benadrukte hij dat de nieuwe inflatiecijfers aantonen dat er nog werk aan de winkel is.
“We zijn dichtbij, maar nog niet waar we willen zijn,” zei Powell tegen het Huis van Afgevaardigden. Hij gaf aan dat de cijfers hoger uitvielen dan de meeste voorspellingen, maar waarschuwde voor overdreven reacties. “We laten ons niet meeslepen door een paar goede of slechte metingen.”
Markt reageert met correctie
Na de publicatie van de inflatiecijfers zakte Bitcoin met enkele procenten en ook aandelen kwamen onder druk te staan. De verwachting van snelle renteverlagingen door de Fed was de afgelopen weken een van de drijvende krachten achter de stijgingen op de cryptomarkt. Nu dat scenario onwaarschijnlijker wordt, neemt de verkoopdruk toe.
Of deze inflatietrend doorzet, blijft onzeker. Voorlopig blijft de Fed voorzichtig, wat betekent dat beleggers in Bitcoin en andere risicovolle activa rekening moeten houden met meer volatiliteit.
Niet lang na de koersdalingen is Bitcoin echter ook alweer redelijk hersteld. Eerder was immers al bekend dat de inflatie nog ietwat problematisch was, en renteverlagingen waarschijnlijk wat langer op zich zouden laten wachten.
The post Inflatie stijgt opnieuw, Bitcoin daalt op rentevrees appeared first on BLOX | Nieuws.