De Centrale Bank onder de centrale banken heeft een onderzoek gedeeld over cryptocurrency’s. De Bank of International Settlements (BIS) gaat in op verschillende trends in de huidige markt.
HODL wordt dominanter
Een van de eerste opmerkingen, ging over de veranderende patronen van de gebruiker en dan in het bijzonder de HODL’ers. Om een markt te laten groeien, moeten bestaande investeerders hun coins houden, ofwel niet verkopen. HODL’ers zijn de afgelopen maanden steeds dominanter geworden ten opzichte van bijvoorbeeld handelaren.
Dat zie je ook in de grafiek hieronder, deze heet HODL Waves. De bovenste kleuren vertegenwoordigen de HODL’ers. Hoe warmer de kleur, hoe meer korte termijn. Sinds april dit jaar neemt lange termijn toe ten opzichte van korte termijn.
Het BIS-rapport beweerde verder dat cryptomarkten in de loop van de tijd zouden kunnen stabiliseren, als er nog meer gehodled wordt:
‘Degenen die in het verleden in cryptocurrency’s hebben geïnvesteerd, zullen waarschijnlijk blijven investeren.’
Heeft niets met wantrouwen in fiat te maken
De baas van de centrale banken concludeert in het rapport dat eigendom van cryptocurrency niets te maken had met het ‘wantrouwen’ in fiat-valuta’s. De BIS schrijft dat dat crypto’s zoals bitcoin geen bedreiging vormden voor traditionele financiële instrumenten:
‘Cryptocurrency’s worden niet gezien als alternatief voor fiat-valuta’s of gereguleerde financiering, maar zijn in plaats daarvan een niche digitaal speculatie-object.’
Binnen 10 jaar wereldreservevaluta
Dit strookt natuurlijk niet met wat de meeste bitcoiners over de rol van bitcoin in het huidige fiatsysteem lijken te denken. Tuurlijk zijn er veel speculanten, maar de HODL’ers die volgens het rapport zo dominant zijn, houden er veelal een ander wereldbeeld op na. Zie bijvoorbeeld het interview met Dan Held, hij denkt dat bitcoin binnen 10 jaar de wereldreservevaluta zou kunnen worden.
Regelgeving is goed
Terug naar het onderzoek van de BIS. Een van de conclusies is (uiteraard) dat regelgeving juist goed is voor de cryptocurrency-industrie. Of dat zo is, valt nog te bezien, maar feit is wel dat cryptocurrency door vrijwel elk land serieus wordt genomen. Dat kun je herleiden uit het feit dat landen crypto’s beteugelen met regelgeving.
Vorige week was hier een mooie discussie over in Nederland, SP-kamerlid Alkaya stelde kamervragen aan Wobke Hoekstra, onze minister van Financiën. Een van de vragen was een reactie op CPB-directeur Pieter Hasekamp, die pleit voor een bitcoinverbod. ‘Op welke manier kan Nederland bitcoin verbieden?’ Het antwoord komt hierop neer: eigenlijk is het te moeilijk om bitcoin te verbieden.
Volgens minister Hoekstra vergt een verbod op lidstaatniveau ‘verregaande en onorthodoxe maatregelen’ en kost dit bovendien veel handhavingscapaciteit. De minister van Financiën stelt dat alleen een internationaal verbod zou kunnen werken. In dat geval zou een verbod via Europa moeten gaan.
Ook al willen politici bitcoin verbieden, het kan gewoon niet.
Hoger opgeleid dan gemiddeld
Het rapport van de BIS ging ook nog in op wie die crypto-liefhebbers nou eigenlijk zijn. De algemene trend schetst dat crypto-eigenaren ‘over het algemeen hoger opgeleid zijn dan gemiddeld.’ Volgens de BIS zijn eigenaren van XRP en Ethereum het hoogst opgeleid, terwijl degenen die Litecoin bezitten het laagst zijn opgeleid. Bitcoin hangt daar een beetje tussen.
Daarnaast hebben crypto-investeerders een hoger inkomen dan gemiddeld, waarbij eigenaren van XRP, Ethereum en Stellar het meest verdienen.
The post Investeerders XRP en Ethereum hoger opgeleid dan Bitcoiners, aldus onderzoek BIS appeared first on BTC Direct | Nieuws.