De centrale bank van Iran gaat een pilot starten voor de digitale rial, waarmee bankklanten contantloze transacties kunnen uitvoeren. De Centrale Bank van Iran (CBI), ook bekend als Bank Markazi, heeft de operationele fase van de digitale rial aangekondigd om binnenlandse transacties te moderniseren en te vereenvoudigen.
De pilot zal in juli starten, waardoor bankklanten en toeristen op Kish eiland aankopen kunnen doen en geld kunnen overmaken met digitale portemonnees en QR-codes. De CBI stelt dat de digitale rial de veerkracht en efficiëntie van de betalingsinfrastructuur in de regio zal verbeteren, en nieuwe bedrijfsmodellen zal creëren, vooral in e-commerce en de digitale economie.
De centrale bank van Iran test de digitale valuta sinds 2022 in een beperkte pilotfase, die in juni 2023 begon. Volgens de CBI is de door de staat gecontroleerde digitale valuta “niet alleen veiliger, maar ook eenvoudiger dan traditionele kaartbetalingen.”
In februari legde het Amerikaanse Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het ministerie van Financiën sancties op tegen een netwerk van entiteiten die beschuldigd worden van het faciliteren van de “illegale export van goederen en technologie van meer dan twee dozijn Amerikaanse bedrijven naar eindgebruikers in Iran.”
Onder de gesanctioneerden bevond zich de Iranese Informatics Services Corporation (ISC), een dochteronderneming van de Centrale Bank van Iran, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het platform voor de digitale valuta van de centrale bank (CBDC). OFAC verklaarde dat ISC gesanctioneerd werd voor “materiële hulp, sponsoring of het bieden van financiële, materiële of technologische ondersteuning voor, of goederen of diensten aan of ter ondersteuning van” de CBI.
De ISC begon in 2018 met de ontwikkeling van de digitale rial, gebruikmakend van Hyperledger Fabric, een blockchain-framework gehost door de Linux Foundation.
Het bericht Iran start pilot met digitale rial in Kish eiland verscheen eerst op CryptoBenelux.