In onze Discord community voor leden ontvingen we de afgelopen dagen meerdere analyse verzoeken voor Cardano (ADA). Check onze community hier. Het leek ons dan ook een goed idee om dit project in de spotlight te zetten en hier een premium reeks artikelen aan toe te wijden, Cardano is namelijk recent sterk in prijs gestegen en staat sterk boven Solana op het moment. In deze reeks duiken we in de fundamentals achter crypto projecten en zullen we periodiek terugkomen om de ontwikkelingen in de gaten te houden. Zoals jullie van ons gewend zijn analyseren we verschillende statistieken om een duidelijk en realistisch beeld te schetsen. Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben kun je deze eenvoudig stellen in onze Discord community voor leden.

Cardano (ADA)

Cardano is een Proof of Stake blockchain platform. Het gebruikt smart contract technologie om decentralized apps mogelijk te maken en wordt vaak vergeleken met Ethereum (ETH). Niet gek aangezien de oprichter van Cardano, Charles Hoskinson, een van de oprichters is van Ethereum. Charles Hoskinson verliet Ethereum omdat hij een andere visie voor ogen had. Cardano’s doel is om de macht van gecentraliseerde financiële instituten te herverdelen en toegankelijk te maken voor minder bedeelden. Een groot onderdeel hiervan is de focus om Cardano in te zetten in Afrika waar veel mensen niet de mogelijkheid hebben tot standaard financiële middelen zoals het afsluiten van een lening of een verzekering.

Daarnaast gelooft de Cardano community in een wetenschappelijke aanpak voor het opzetten van het netwerk waarbij het gebruik maakt van peer-reviewed research. Volgens het Cardano team maakt dit de blockchain rigide, duurzaam en stabieler. In vergelijking tot andere blockchains heeft Cardano pas recent toegang gegeven tot het gebruik van smart contracts op de platform via de Alonzo hard fork op September 2021. 

Fundamentele metrics

In deze sectie kijken we naar belangrijke fundamentele metrics. Fundamentals focussen op onderliggende techniek, development en hoeveelheid gebruikers van een blockchain netwerk om een beeld te geven van de lange-termijn potentie van een project. Dit vormt de basis om risico in te schatten en investeringskeuzes te maken. 

Schaalbaarheid

Cardano is online sinds 2017 en beloofde toendertijd al betere transacties per seconde (tps) en kosten ten opzichte van de alt-coin marktleider Ethereum. Met 250 tps is Cardano (uitgaande van de huidige Goguen phase waar ADA zich in bevindt) significant beter in het verwerken van transacties dan Ethereum (zie figuur 1). De kosten zijn ook een stuk lager. Echter in 2022 is 250 tps niet veel in vergelijking tot de concurrentie. Daarom probeert Cardano hun netwerk op te schalen naar de Basho phase. Nu bevindt Cardano zich nog in de Goguen phase, deze phase staat gekenmerkt voor het live gaan van smart contracts op het netwerk. Bij het live gaan van Goguen groeide Cardano snel met soms wel nieuwe 300 smart contracts per maand. In de Basho phase draait alles om het opschalen van het netwerk, de belofte is dan dat het netwerk tot wel 1.000.000 tps aankan via de Hydra technologie en transactiekosten heeft van bijna €0. De Hydra technologie belooft een flexibele technologie te zijn waarbij verschillende nodes een “Hydra Head” kunnen openen die een bepaalde transactie volume kan verwerken. Het aantal “Hydra Heads” kan dus veranderen over tijd aan de hand van de vraag en kan naar schatting (uitgaande dat alle nodes een “Hydra Head” opzetten) maximaal 1.000.000 tps opvangen. Hoewel deze transactie volume erg indrukwekkend is is het interessants nog wel de flexibiliteit van het netwerk door het gebruik van Hydra technologie.

Project Cardano (Goguen) Cardano (Basho) Ethereum 1.0 Ethereum 2.0 Solana
Hoeveelheid transacties 250 tps 1.000.000 tps 15 – 30 tps 100.000 tps 50.000 – 65.000 tps
Transactie kosten 0.1 <<0.1 4 – 21 ? 0.00025
Consensus mechanisme Proof of Stake Proof of Stake Proof of work Proof of stake Proof of Stake

Figuur 1

Ontwikkelaars op het netwerk

Hoewel Cardano al meerdere jaren een van de populairste layer 1 netwerken is verloopt de developer groei niet zo sterk als andere layer 2 netwerken zoals Solana. Waar Cardano gegroeid is van bijna 200 developers in 2020 naar bijna 400 in 2021 is Solana gegroeid van 200 naar ongeveer 900 actieve ontwikkelaars. Ethereum is sterk koploper met ongeveer 4000 ontwikkelaars. Echter is het niet gek dat het aantal ontwikkelaars op Cardano pas recent voet begint te krijgen door het pas recent live gaan van smart contracts op het platform. 

Project Cardano Ethereum Polkadot Solana
Developers Dec 2020 ~190 ~3000 ~850 ~200
Developers Dec 2021 ~375 ~4000 ~1400 ~900

Figuur 2: Bron; Electric Capital

Gebruikers op het netwerk

Cardano heeft op dit moment nabij 3.6 miljoen wallets (bron; messari.io). Dit is een imposante aantal maar staat in het niet met de bijna 200 miljoen unieke wallets op Ethereum. Ook dit is niet gek i.v.m. de pas recente toevoeging van smart contracts in September 2021 als onderdeel van de Goguen phase. Met meer tools op het netwerk zien we ook dat de vraag op Cardano netwerk toe neemt, zie volgend kopje “sterke transactie en developer activity groei”. 

Total value locked

Als we kijken naar de total value locked valt op dat pas recent in Januari 2022 we daadwerkelijk ADA op het netwerk “gelocked” zien worden. Dit is het resultaat van het laat live gaan van de smart contracts op het platform. Desondanks is in een korte tijd ruim 230 miljoen ADA gelocked op de blockchain. Dit staat gelijk aan bijna $138 miljoen. Een imposante hoeveelheid maar staat in het niet tegenover Ethereum met $69.63 miljard (zie Figuur 4). Dit is natuurlijk niet gek omdat Cardano een minder gebruikt netwerk is, als we dit uitdrukken in % t.ov. marketcap van elk netwerk dan is het imposante verschil nog duidelijker, waar Ethereum 31% van netwerk value gelocked is tegenover 0.68% van Cardano. 

Figuur 3: Bron; DefiLlama, 2 Juni 2022
Project Cardano Ethereum
Total value locked $137,77 miljoen $69,63 miljard
% locked t.o.v. marketcap 0.68% 31%

Figuur 4: Bron; DefiLlama, 2 Juni 2022

Recente ontwikkelingen

Sterke transactie en developer activity groei

Cardano heeft afgelopen dagen zeer goede prijs actie laten zien in samenloop met sterke groei in netwerk transacties en actieve developers. Het aantal transacties is gegroeid afgelopen dagen met bijna 50%, waarschijnlijk is dit een resultaat van de Catalyst rewards en populariteit van het gebruik van DripDropz.io op het Cardano netwerk. Daarnaast is de hoeveelheid actieve development submissies (op GitHub) sterk toegenomen afgelopen maand, dit is positief voor de ontwikkeling van het netwerk.

Vasil hardfork

Verwachting is dat de Vasil hardfork van Cardano dichtbij is. Met de komst van deze hardfork worden transactie groottes en duratie gereduceerd. Dit verbeterd de schaalbaarheid van Cardano door meer capaciteit te leveren aan het uitvoeren van smart contracts. Het voorstel is om de hardfork op 29 Juni te lanceren.

Risico’s

Ontwikkeling gaat traag

Het wetenschappelijke process dat Cardano volgt gaat vooralsnog erg langzaam. Alle ontwikkelingen volgen peer review processen wat de implementatie sterk vertraagt en de code taal “Haskell” is ontvangt menig kritiek in de developer community. Het argument is wel deze methode meer secuur is en mogelijk minder problemen zal opleveren bij daadwerkelijk implementatie. Echter, soms is een meer pragmatische methode juist een effectieve manier om te innoveren door snel ideeën in de praktijk te testen. Pas in September 2021 heeft Cardano smart contracts op het platform gelanceerd terwijl deze technologie al lang en breed in gebruik is bij andere layer 1 netwerken zoals Ethereum. Daarnaast heeft Cardano, en met name oprichter Charles Hoskinson, de ambitie om blockchain technology in te zetten voor ontwikkelingslanden en is een deel van het Cardano team ook gevestigd in Afrika. Hoewel dit op de lange termijn erg veel waarde kan opleveren voor Afrikaanse communities kan het (mogelijk) een lange tijd duren voordat dit positief effect heeft op het netwerk. Desondanks probeert Cardano via hun Cardano Academy developers naar het netwerk te trekken en zien we recent sterke groei in adoptie.

Launch datum Basho onduidelijk

Cardano heeft een ambitievolle roadmap die secuur uitgevoerd wordt aan de hand van hun wetenschappelijke werkmethode. De Basho fase wordt kenmerkt door het opschalen van Cardano. Echter is er nog geen officiële releasedatum. Met de relatief lage tps loopt Cardano enigszins achter op concurrentie van andere smart contract platformen.

Conclusie

Cardano is op het moment qua schaalbaardheid niet indrukkwekkend, zeker vergeleken met concurerende tokens zoals Solana. Desondanks blijft Cardano er qua markt kapitalisatie sterker voor staan dan Solana (juni 2022). In combinatie met de relatief trage wetenschappelijke werkmethodiek ontvangt Cardano vaak kritiek. Toch lijken er op het moment erg interresante onwikkelingen aan te komen die de prijs omhoog kunnen werken, mits ze succesvol worden uitgevoerd. Zo brengt de Vasil hardfork verbetering omtrent netwerk schaalbaarheid en belooft de Basho phase nog meer verbetering op het gebied van transacties per seconden en transactie kosten en zelfs beter dan Solana. Echter, houdt rekening met het risico op trage ontwikkeling in de toekomst en uitstel van deadlines.

Cardano kopen of verkopen?

Om antwoord te krijgen op de vraag of dit het juiste moment is om te kopen of verkopen verwijzen we je graag door naar onze Discord groep voor leden. Daar bediscussiëren onze analisten en ervaren handelaren dagelijks hun eigen in- of uitstapmomenten. Ook delen we hier regelmatig aanvullende koers analyses en updates van projecten die we eerder in deze rubriek hebben behandeld. Via Discord kunnen we 24/7 kennis met elkaar delen en proberen we samen met onze leden de markt voor te blijven. 


Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website worden verstrekt zijn gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten en dienen alleen voor educatieve doeleinden.

The post Analyse: Is Cardano Sterker dan Solana?
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!