Sinds de 17e eeuw zijn verhalen over de Flying Dutchman wereldwijd populair. Het legendarische spookschip is nooit aan land gekomen. Het was gedoemd om voor eeuwig de zeeën te bevaren.
Dus, in de crypto wereld, heeft de Nederlandse munt hetzelfde lot? Heeft dit project het vermogen om te floreren? In dit artikel zullen we kijken naar factoren zoals technische specificaties, use cases en trends in de Nederlandse coins om deze vragen beter te kunnen beantwoorden.
Wat is Dutch Coin (DUTCH)?
Dutch Coin (DUTCH) is een cryptocurrency die bedoeld is voor gebruik in Nederland. Op de website zijn doelen als “zoveel mogelijk Nederlandse webshops te verbinden”. Het project heeft ook aspiraties om de gebruikersacceptatie internationaal te krijgen. Het maakt gebruik van een hybride Proof-of-Work, Proof-of-Stake consensus-algoritme. Net als Litecoin gebruikt Dutch Coin het Scrypt hashing-algoritme.
De missie van Dutch Coin
Volgens de website is “Dutch coin een altcoin gemaakt door Nederlandse vrienden. We hopen de grootste nederlandse altcoin te worden die ooit is gemaakt. Hieruit is niet duidelijk of Dutch Coin van plan is zich te concentreren op use cases buiten de grenzen van Nederland. Hoewel we nogal wat verschillende cryptocurrencies hebben gezien voor gebruik in specifieke landen, zijn deze grotendeels controversieel geweest. Projecten zoals de Petro in Venezuela en Turcoin in Turkije zijn goede voorbeelden. De Estcoin van Estland was mogelijk het meest veelbelovende nationale voorstel voor cryptocurrency-projecten. De Estse regering heeft haar plannen in juni 2018 echter teruggeschroefd.
Dutch Coin ICO?
Als het gaat om fondsenwerving, is het onduidelijk of dit project daadwerkelijk een ICO heeft uitgevoerd. Geen informatie over fondsenwervende inspanningen is te vinden op de Twitter-pagina of -website van het project. Het is ook onduidelijk wat de marktetcap van Dutch Coin eigenlijk is. Op sites zoals CoinMarketCap wordt dit bedrag bijvoorbeeld niet vermeld. We zien echter dat Dutch Coin nog wel word verhandeld.
Technische kenmerken
Kijkend naar de website worden er niet veel technische details vermeld. Daarnaast is er naast Twitter geen whitepaper of links naar andere populaire social-mediaplatforms. Er zijn een paar basisgegevens zoals de maximale Dutch Coin supply (440 miljoen) en blokbeloning (50 munten). Daarnaast zijn 83,6 miljoen DUTCH gepre-mined, ongeveer 19% van het maximale aanbod. Het project ontving een paar complimenten op Bitcoin Garden Forum voor zijn beslissing om Proof-of-Stake en Proof-of-Work te gebruiken. Sommigen klaagden er echter over dat de beloning niet genoeg was voor deelname.
Dutch Coin Prijs
Ja, de Dutch Coin daalt als bijna elke andere crypto over de hele linie. We kunnen dit verwachten in een bearmarkt. De Dutch Coin waarden zijn echter aanzienlijk meer gedaald dan de meeste andere crypto’s. De huidige Dutch Coin prijs bijvoorbeeld, daalde in de laatste 60 dagen (28 juli tot 28 september) met 59,6%. Ter vergelijking: Bitcoin is slechts 20,6% gedaald in hetzelfde tijdsbestek. Ondertussen is XRP eigenlijk 18,8% gestegen.
Team en roadmap
Geen enkel teamlid staat vermeld op de projectwebsite. Het is ook moeilijk om te zeggen in welke fase het project zich momenteel bevindt. Dit komt omdat doelen worden opgesomd in drie fases: vroege stadia, tweede fase en laatste fase. Er worden geen datums gegeven voor deze fases, dus is het onmogelijk precies te weten wanneer we verschillende stappen kunnen verwachten om te beginnen of te eindigen. Vergeleken met de meeste blockchain-projecten ontbreekt het Dutch Coin aanzienlijk aan focus op updates van technische kenmerken, vooral in de laatste twee fases van de roadmap. De belangrijkste technische update die genoemd wordt na de vroege fase sectie is bijvoorbeeld “het verbinden van zowel miningpoules en blockexplorers”.
Grotendeels is de routemap gericht op marketing, met doelen als “beginnend met het bewustzijn van de sociale media door middel van een sociale Airdrop” en “beginnend met kleine lokale marketing”. Ja, het is belangrijk om je te richten op marketing, maar je zou verwachten dat er meer doelen zijn dan wat beschikbaar is op de huidige lijst. Het zou ook nuttig zijn om meer gedetailleerde, tijdspecifieke plannen te zien. Dit zou Dutch Coin kunnen helpen om zijn gemeenschap van crypto-voorstanders te bouwen en de adoptie ervan in heel Nederland en andere landen overal ter wereld te bewerkstelligen. Bovendien was de laatste update van de Twitter-pagina van het project al in december 2017. Ook is de website heel simpel en saai.
Exchanges
Volgens CoinGecko is Coinexchange de enige cryptocurrency-uitwisseling om Dutch Coin te verkopen. Het heeft ook maar één handelspaar: DUTCH / BTC. Het team heeft in december 2017 de Dutch Coint aan Yobit gestuurd, maar het is niet gelukt om op de exchange of andere belangrijke exchanges te worden genoteerd. Het 24-uurs handelsvolume is extreem laag. Op 28 september bedroeg dit cijfer volgens CoinGecko bijvoorbeeld $ 2,41. Dit is niet alleen te wijten aan een bearmarkt. Er zijn bijvoorbeeld meerdere dagen geweest waarin dit cijfer lager was dan $ 10. In januari 2018 bedroeg het hoogste handelsvolume van 24 uur slechts $ 11.500. Zoals hierboven vermeld, zijn de waarden van de Dutch Coin ook in 2018 voortdurend afgenomen.
Op de Bitcoin Garden Forum-pagina van het project vroeg één gebruiker of het project nog in leven was in mei 2017. Vanaf 1 oktober 2018 heeft die gebruiker nog steeds geen antwoord ontvangen. Daarom kan het project op dit moment waarschijnlijk als dood worden beschouwd. Het is mogelijk dat het kan worden nieuw leven ingeblazen; er moeten echter nog veel verbeteringen worden doorgevoerd.
Potentiële use-cases en conclusie
Het idee van een nationaal gerichte cryptocurrency of zelfs een regionaal gefocuste cryptocurrency is geen nieuw idee. Deze projecten lijken in theorie goede concepten. In de praktijk zien we echter veel obstakels voor adoptie, zelfs in gevallen waarin het project wordt ondersteund door een nationale overheid. In het geval van Dutch Coin zien we dergelijke ondersteuning van nationale of zelfs lokale overheden in Nederland niet. Dit maakt het nog moeilijker om massa-acceptatie te krijgen. Echter is er ook de Gulden die het wel degelijk goed doet, maar daar over later meer!
*Dit artikel is oorspronkelijk gepost op partner website Coincentral.com door Delton Rhodes