Als je de financiële dagbladen weleens openslaat, dan heb je ongetwijfeld weleens iets gelezen over Private Credit Fondsen. Jarenlang speelden deze onopvallende kredietverstrekkers een kleine rol binnen het financiële systeem, maar sinds de renteverhogingen van centrale banken is daar verandering in gekomen.
In korte tijd is de markt opgeblazen tot ~1,7 biljoen dollar en het grootste gevaar? Private Credit Fondsen staan onder veel minder toezicht dan traditionele kredietverstrekkers.
Er is weinig transparantie en ze mogen in feite zelf hun leningen waarderen. Kan deze bubbel een nieuwe kredietcrisis veroorzaken? En wat betekent dat voor Bitcoin?
Gratis financiële nieuwsbrief ontvangen?
Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?
Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.
Elke maandag en zaterdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.
Biljoenenbubbel blijft onder de radar
Niet lang geleden waren Private Credit Fondsen helemaal niet zo sexy. Zij waren degenen die na een gigantische fusie of overname “de restjes” mochten opeten.
Maar na de gigantische renteverhogingen van de afgelopen twee jaar zijn ze plotseling het nieuwe middelpunt van de financiële industrie. Helaas voor centrale banken en overheden zijn ze vooral een ondoorzichtig middelpunt.
Wat mensen nerveus maakt is het “Private” gedeelte. In tegenstelling tot banken, houden Private Credit Fondsen de leningen in kwestie zelf op de balans. Ze worden niet verhandeld, waardoor de marktprijzen van de leningen geen indicatie van de gezondheid kan geven.
Je zou kunnen zeggen dat Private Credit Fondsen “hun eigen huiswerk controleren” en dat is natuurlijk razend gevaarlijk als het om de financiële wereld gaat. Helemaal omdat deze markt nu is opgeblazen tot een kapitaal van 1,7 biljoen dollar.
In Amerika zijn er al voorbeelden van Private Credit Fondsen waarbij er onenigheid is over de waardering van de leningen. Zo was er bijvoorbeeld een situatie waarin een lening werd gewaardeerd op 84 cent per dollar, terwijl een andere partij uitkwam op een waardering van 59 cent per dollar.
Als dat de standaard is, dan kan deze markt er weleens veel slechter voorstaan dan we op dit moment denken.
Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Het zal je niet verbazen dat overheden zich grote zorgen maken over de opkomst van deze industrie, met name omdat deze zo ondoorzichtig is. Niemand weet hoe de 1,7 biljoen dollar (en groeiende) aan leningen ervoor staan.
Mocht deze markt opblazen, dan is het nog maar de vraag in hoeverre dat de wereldeconomie zal raken. Ontstaat er een domino-effect? Gaan hierdoor ook normale banken in de problemen komen? Knalt de economie hierdoor per direct in een diepe recessie?
Dat zijn allemaal vragen die niet te beantwoorden zijn en dat maakt het ook zo lastig om hier iets mee te doen. Voor centrale bankiers en overheden is het ook lastig om eventuele hulp voor te bereiden, omdat het zo onvoorspelbaar is waar die hulp precies nodig is.
Voor de Bitcoin koers kan dit op de korte termijn een negatieve schok opleveren, maar op de lange termijn zal het opblazen van deze markt ongetwijfeld bullish zijn voor de digitale munt. Waarom? Omdat overheden door het groeien van deze markt straks niets anders kunnen dan te hulp schieten als de boel dreigt op te blazen.
Gratis financiële nieuwsbrief ontvangen?
Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?
Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.
Elke maandag en zaterdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.
Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus
Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.
Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!
Het bericht Is deze bubbel van $1,7 biljoen dollar een gevaar voor het financiële systeem? verscheen eerst op Newsbit.