De bitcoin koers schoot gisteren naar 103.000 dollar en ook alle grote beursindices op de wereld noteerden prachtige groene cijfers. Is dit dan het begin van een nieuwe bullmarkt? Hadden we alleen een handelsakkoord nodig tussen de Verenigde Staten en het Verenigd-Koninkrijk om weer naar boven te mogen kijken? Je zou het bijna denken na de koersexplosies van gisteren.

Bitcoin richting een all-time high

Op het moment van schrijven komt de bitcoin koers binnen op 102.700 dollar. Daarmee is de digitale munt iets meer dan 6.000 dollar verwijderd van de all-time high van 109.000 dollar die op 20 januari werd bereikt.

Het zou kunnen dat bitcoin die de komende dagen nadert, maar het is onwaarschijnlijk dat we onder de huidige omstandigheden aan een nieuwe bullmarkt beginnen.

Er is nu een handelsakkoord tussen de VS en het VK, maar de akkoorden met praktisch alle andere landen moeten nog volgen, en de belangrijkste is natuurlijk China. De markt heeft nu eenmaal de neiging om op de zaken vooruit te lopen, zowel in positieve als in negatieve zin.

Dat lijkt op dit moment ook weer te gebeuren, want als we er een paar belangrijke indicatoren bijpakken, dan zien we dat de periode van onzekerheid nog niet voorbij is. En zolang er sprake is van onzekerheid, heeft dat een beperkende werking op de mate van kredietcreatie binnen het financiële systeem, en daarmee op de groei van de geldhoeveelheid; die weer van belang is voor bitcoin en andere risicobeleggingen.

Risico-indicatoren nog niet op gewenste niveaus

Neem bijvoorbeeld de credit spreads voor bedrijven met een hoger risico. De onderstaande grafiek vertegenwoordigt de extra rente die bedrijven moeten betalen als ze kapitaal willen lenen, ten opzichte van de Amerikaanse overheid op zijn staatsobligaties; waar natuurlijk geen risico op wanbetaling is, omdat zij uiteindelijk naar de geldprinter kunnen grijpen (en bedrijven natuurlijk niet).

Zoals je ziet is de extra rente die meer risicovolle bedrijven moesten betalen geëxplodeerd de afgelopen maanden. Dat heeft natuurlijk te maken met de handelsoorlog van Donald Trump, die voor een hoger risico op een recessie zorgde.

Inmiddels zien we dat Trump naar een wereldwijd handelsakkoord probeert te bewegen en daalt het risico, waardoor de bitcoin koers weer kan stijgen, maar er is nog steeds sprake van verhoging. Zolang dat het geval is, zou je kunnen stellen dat er nog onzekerheid in de markt zit en dat het begin van een echte nieuwe bullmarkt nog onwaarschijnlijk is.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!