Met veel bombarie werd Bitcoin in 2021 een officieel betaalmiddel in El Salvador. Dit zou het begin zijn van een revolutie, en sommigen dachten zelfs dat landen zoals Nederland snel zouden volgen. Maar die grote belofte lijkt nu een stille dood te sterven.

Sterker nog, er gaan geruchten dat El Salvador, onder druk van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zijn Bitcoin-beleid afzwakt. Wat is er aan de hand?

Banner Commercial 1

Bitcoin-aankopen op pauze

El Salvador stond bekend om zijn dagelijkse Bitcoin-aankopen. President Nayib Bukele begon een paar jaar geleden met het beleid om elke dag één Bitcoin te kopen. Maar volgens data van Arkham Intelligence lijkt dat beleid nu te zijn gestopt.

De laatste geregistreerde aankoop dateert van 17 februari 2025. Dit valt toevallig samen met het moment waarop El Salvador een leningsovereenkomst van 1,4 miljard dollar sloot met het IMF.

Momenteel bezit El Salvador meer dan 6.000 Bitcoin, met een geschatte waarde van 586 miljoen dollar tegen de huidige marktprijs. In maart 2024 verraste Bukele vriend en vijand door de staats-Bitcoins, destijds zo’n 5.600 stuks, over te zetten naar een cold wallet.

Hij noemde het ‘El Salvador’s eerste Bitcoin-spaarvarken’. Voor het eerst maakte het land het wallet-adres van zijn Bitcoin-reserves openbaar. Tot die tijd communiceerde Bukele vooral via Twitter over Bitcoin-aankopen, zonder veel details vrij te geven.

IMF wil minder Bitcoin

De leningsovereenkomst met het IMF, die loopt over een periode van 40 maanden, kwam pas na vier jaar onderhandelen tot stand. Maar er zitten duidelijke voorwaarden aan vast. Een van de eisen is dat El Salvador zijn Bitcoin-beleid aanpast.

Concreet betekent dit dat Bitcoin niet langer verplicht als betaalmiddel geaccepteerd hoeft te worden door bedrijven. Dit werd in januari 2025 officieel vastgelegd in aanpassingen aan de Bitcoin-wet van het land.

Ondanks de afspraken met het IMF, heeft El Salvador recent toch nog extra Bitcoin gekocht. In december 2024, vlak na het ondertekenen van de IMF-overeenkomst, voegde het land voor 1 miljoen dollar aan Bitcoin toe aan zijn reserves.

Op 4 februari 2025 volgde nog een aankoop van 11 Bitcoin, ter waarde van ruim 1 miljoen dollar.

Bitcoin blijft, maar minder prominent

Dus, is El Salvador echt gezwicht voor het IMF? Niet helemaal. Het land bezit nog steeds een flinke hoeveelheid Bitcoin, en Bukele lijkt nog steeds een believer. Maar de radicale koers van de afgelopen jaren wordt wel afgezwakt.

Bitcoin is er nog, maar minder op de voorgrond.

The post Is El Salvador gezwicht voor IMF? Of blijven ze in Bitcoin geloven appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!