Jaarlijkse inflatie Ethereum zakt met 95% na de Merge

Ethereum’s (ETH) jaarlijkse inflatie is na de Merge gezakt van 3,79 procent naar 0,20 procent. Het netwerk maakte op 15 september de transitie naar Proof-of-Stake en sindsdien worden er veel minder nieuwe ethers in omloop gebracht.

Is ether ‘harder’ dan bitcoin?

Sinds de Merge zijn er 5.173 nieuwe ethers geprint, terwijl dat met Proof-of-Work ruim 100.000 waren geweest. Daarmee komt de jaarlijkse inflatie van ether op 0,20 procent uit, wat een gigantische daling markeert vanaf de 3,79 procent waar tot de Merge sprake van was. Ook bitcoin kan niet tippen aan ethereum, want bitcoin moet het doen met een inflatie van 1,72 procent.

Overigens is niet alleen de inflatie van ethereum stevig gedaald, ook het energieverbruik is sinds de Merge met 99,95 procent afgenomen. Twee factoren die, als het aan de aanhangers van Ethereum ligt, het project uiteindelijk naar de voorgrond van de industrie moeten duwen.

Daarvoor moet het nog flink aan de bak, want de markt cap van bitcoin is vandaag de dag nog altijd ruim twee keer groter dan die van ethereum. Bitcoin kent een market cap van 371 miljard dollar, terwijl ethereum het momenteel met 164 miljard dollar moet doen.

Niet inflatoir, maar deflatoir?

De meeste Ethereum-influencers hadden gehoopt dat het project na de Merge niet inflatoir, maar deflatoir zou zijn. Dat betekent dat er op dagelijkse basis zelfs ethers verdwijnen, in plaats van bijkomen zoals nu het geval is. Om dat te bereiken moeten de transactiekosten omhoog, want dat betekent dat er meer ethers op de digitale brandstapel gaan.

Enige tijd geleden is de upgrade onder de naam EIP-1559 in het protocol gebakken. Die zorgt ervoor dat een deel van de transactiekosten niet richting validators gaat, maar voorgoed worden vernietigd. Sinds deze upgrade live is, zijn er voor ruim 8,55 miljard dollar aan ethereum tokens uit de circulatie gehaald.

Desondanks is ethereum nog altijd inflatoir en komen er op dagelijkse basis tokens bij, al is het gemiddelde van 772 nieuwe tokens van na de Merge, een stuk lager dan de 12.500 tokens van voor de Merge. Vreemd genoeg is de ethereum koers er nog niet mee geholpen, die is na de Merge namelijk 22 procent veloren.

The post Analyse: Jaarlijkse inflatie Ethereum zakt met 95% na de Merge
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!

Deel dit bericht