In een historische juridische uitspraak is de 25-jarige Japanner Ryuki Hayashi veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf, die voorwaardelijk is geschorst voor 4 jaar. Hayashi creëerde vorig jaar een stuk ransomware waarmee hij gegevens van apparaten kon versleutelen en losgeld kon eisen in cryptocurrency. Dit deed hij met behulp van generatieve AI, waarbij hij slim gebruik maakte van aangepaste prompts om de veiligheidsfilters van de software te omzeilen.
Ransomware-code in slechts 6 uur ontwikkeld
Hayashi verklaarde aan Kyodo News dat hij in slechts 6 uur de ransomware-code ontwikkelde, in de hoop hiermee snel geld te verdienen. “Ik dacht dat ik alles kon bereiken als ik het aan AI vroeg,” aldus Hayashi.
De Japanse Metropolitan Police Department arresteerde hem eerder dit jaar. De rechter beschreef zijn acties als “egoïstisch” en benadrukte dat zijn motieven “geen ruimte voor clementie” lieten.
Straf is opgeschort
De straf is echter opgeschort, aangezien Hayashi tijdens het proces berouw toonde en openhartig was over zijn daden. Als hij in de komende 4 jaar opnieuw de wet overtreedt, zal hij alsnog gevangen worden gezet. Interessant is dat de ransomware-code nooit daadwerkelijk is gebruikt.
Naast het ontwikkelen van ransomware, blijkt dat Hayashi ook simkaarten op valse namen aanschafte om zijn illegale praktijken te verhullen. Dit proces wordt beschouwd als een belangrijke juridische primeur in Japan, omdat het gebruik van AI voor criminele doeleinden centraal stond in de veroordeling.
Het bericht Japanner veroordeeld voor het ontwikkelen van crypto-ransomware met AI: Unieke juridische uitspraak in Japan verscheen eerst op Newsbit.