Bitcoin (BTC) is een digitale vorm van geld die je volledig in eigen beheer kunt bewaren. Je hebt met bitcoin in theorie geen bank meer nodig om je spaargeld veilig te bewaren. De keerzijde is dat jij als je voor eigen bank speelt de verantwoordelijkheden van de bank op je neemt. Jij bent dan als enige verantwoordelijk voor de veiligheid van je bitcoin-vermogen. Tijd om het daar eens over te hebben, want bij de meeste mensen is die beveiliging helaas nog niet op orde.
Bitcoin bij een beurs bewaren
Voor de meeste mensen is het bewaren van hun bitcoin bij een beurs nog altijd de meest veilige optie. Natuurlijk is bitcoin bedoeld als een munt die je volledig in eigen beheer bewaart. Maar als je niet goed genoeg begrijpt hoe wallets werken en hoe je bijvoorbeeld een multi-signature wallet kunt opzetten is dat geen goed idee. Met kleine bedragen kun je wel met eigen wallets spelen, maar als het om grote bedragen gaat zit je het veiligst bij een beursplatform.
Als je voor een beurs kiest als bewaarplatform voor je bitcoin, zoals het Nederlandse Bitvavo, zorg er dan in ieder geval voor dat je alle beschikbare beveiligingsmethoden aan hebt staan. Zet tenminste een 2-factor authenticatiemethode aan die bijvoorbeeld alleen via jouw mobiele telefoon te bereiken is. Begrijp je hoe bitcoin wallets werken en heb je het gevoel daar veilig mee aan de slag te kunnen? Dan is dat verreweg de beste optie.
Een eigen BTC wallet
Ga je een eigen wallet gebruiken, maak dan altijd een backup. Het grootste gevaar met eigen wallets is namelijk niet diefstal, maar de eigenaar van de wallet die de toegang tot de wallet verliest. Bereid je voor op het ergste. Het lijkt wellicht onwaarschijnlijk dat je huis ooit in brand vliegt, maar onmogelijk is het niet. Zorg ervoor dat je jouw private keys op verschillende veilige plekken bewaart. Hiervoor zou je zelfs een private kluis kunnen huren.
De meest veilige optie voor het opslaan van je bitcoin is het opzetten van een eigen multi-signature wallet. Hierbij zijn jouw bitcoin zo opgeslagen dat je een quorum van bijvoorbeeld 2 van de 3 private keys nodig hebt om een transactie te kunnen versturen. Sla je jouw private keys vervolgens op verschillende geografische locaties op? Dan kan er in principe weinig misgaan met deze setup. Er zijn zelfs partijen die jou kunnen helpen met het opzetten van een dergelijke setup en daarbij ook één sleutel kunnen bewaren.
The post Analyse: Je bitcoin beschermen tegen een hack doe je zo!
appeared first on Crypto-Insiders.