Je zou van een gerenommeerde financiële instelling als JPMorgan niet zomaar verwachten dat ze optimistisch en positief over Bitcoin zijn, maar in 2023 is het lastig om de digitale munt aan de kant te schuiven. Terwijl de traditionele bankensector piepte en kraakte, pakte Bitcoin dit jaar zijn moment en schoot de koers al met ruim 80 procent omhoog. Die stijging is reden genoeg voor JPMorgan om Bitcoin en goud opnieuw met elkaar te vergelijken.
‘Bescherming tegen catastrofe’
De bank schrijft in een nieuw onderzoek dat de markt zowel Bitcoin als goud beschouwt als een beschermingsmiddel tegen financiële catastrofes. In maart werd de bankensector geconfronteerd met een hoge mate van stress, die volgens Nikolaos Panigirtzoglou het gevolg is van slecht risicomanagement bij de banken.
Banken investeerden de afgelopen jaren vooral in Amerikaanse staatsobligaties met een lange looptijd. Na de renteverhogingen van de Federal Reserve zijn de oudere obligaties – waar een lagere rente op van toepassing was – stevig in waarde gedaald.
Op zich is dat geen probleem, totdat veel mensen tegelijk hun geld begonnen op te nemen bij de banken. Toen moesten ze plotseling al die staatsobligaties met een verlies verkopen en ontstond er paniek rondom de financiële gezondheid van enkele grote financiële instellingen.
Zodanige paniek zelfs, dat uiteindelijk Silicon Valley Bank en Signature Bank omvielen. “De Amerikaanse bankencrisis en de intense shift van bankstortingen naar staatsobligaties (mensen vluchten van spaarrekeningen met een lage rente naar staatsobligaties met een hoge rente) wordt door de crypto-industrie gezien als een bevestiging van hun gelijk”, aldus het onderzoeksrapport.
Meer positieve ontwikkelingen
De opkomst van Bitcoin als bescherming tegen financiële catastrofes is niet de enige positieve ontwikkeling die JPMorgan ontdekte. Het ziet namelijk ook dat de opkomst van Bitcoin Ordinals bijdraagt aan de opwaartse druk op de transactiekosten en daarmee de omzet van miners, die belangrijk is voor de beveiliging van Bitcoin.
Verder constateert de gigantische zakenbank dat de volgende Bitcoin halving voor de deur staat. Dit is het vierjaarlijkse evenement dat in de computercode van Bitcoin vastligt, waarmee de beloning die miners krijgen voor het vinden van een nieuw blok halveert.
Na iedere halving gaat de inflatie van Bitcoin in feite door de helft en neemt de relatieve schaarste van de munt toe. Het aanbod daalt, terwijl de vraag in theorie hetzelfde blijft of verder stijgt met de adoptie. “Dit zou de productiekosten van één Bitcoin verdubbelen naar 40.000 dollar en een psychologisch effect creëren”, aldus JPMorgan
The post JPMorgan: ‘Bitcoin is net als goud bescherming tegen financiële catastrofe’ appeared first on BLOX | Nieuws.