Julian Assange werd maandag na meer dan vijf jaar vrijgelaten uit een gevangenis in Londen. Hij zal niet worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, nadat hij een schikking heeft getroffen met de autoriteiten.
Volgens Reuters, die zich baseert op documenten van het Openbaar Ministerie in het Amerikaanse District Court voor de Noordelijke Marianen, heeft de oprichter van Wikileaks ermee ingestemd schuldig te pleiten aan één aanklacht van samenzwering om Amerikaanse staatsgeheimen te verkrijgen en vrij te geven.
Vijf jaar celstraf en terugkeer naar Australië
In ruil voor zijn schuldverklaring, zal hij waarschijnlijk een straf krijgen van vijf jaar en drie maanden, wat overeenkomt met de tijd die hij al heeft uitgezeten in de Britse gevangenis Belmarsh, waar hij sinds april 2019 vastzit.
Zijn veroordelingszitting staat gepland voor 25 juni om 23:00 uur UTC, wat overeenkomt met woensdag om 9:00 uur lokale tijd op het eiland Saipan.
Wikileaks schreef op 24 juni in een bericht dat de rechtbank Assange borgtocht had verleend en dat hij op maandag een vlucht uit het Verenigd Koninkrijk heeft genomen om terug te keren naar zijn geboorteland Australië.
Wikileaks, Bitcoin en de strijd om persvrijheid
In 2010 publiceerde Wikileaks meer dan 700.000 geheime Amerikaanse documenten en diplomatieke kabels over de oorlogen in Afghanistan en Irak, gelekt door voormalig militair inlichtingenanalist Chelsea Manning.
In december 2010 blokkeerde PayPal de account van Wikileaks, die zij gebruikten om donaties te werven. De uitgever schakelde toen over op Bitcoin, dat nog geen twee jaar eerder was gecreëerd.
Dit was de eerste keer dat Bitcoin mainstream aandacht kreeg. De anonieme maker, Satoshi Nakamoto, riep Wikileaks in een bericht op Bitcoin Talk op “om Bitcoin niet te gebruiken” omdat “de hitte die u teweeg zou brengen ons waarschijnlijk op dit moment zou vernietigen.”
Nakamoto’s op een na laatste bericht ooit, eind december 2010 voordat hij verdween, zei dat “Wikileaks het wespennest heeft geschopt en de zwerm op ons afkomt”, eraan toevoegend dat “het fijn was geweest om deze aandacht in een andere context te krijgen.”
De regering van president Donald Trump klaagde Assange voor het eerst aan in april 2019, toen hij al zeven jaar vastzat in de ambassade van Ecuador in Londen, nadat hij daarheen was gevlucht om uitlevering aan Zweden te voorkomen op beschuldiging van aanranding, die later werden ingetrokken.
De Britse autoriteiten verwijderden hem diezelfde maand uit de ambassade en plaatsten hem in de gevangenis van Belmarsh. Sindsdien vecht hij tegen zijn uitlevering aan de VS.
De Amerikaanse aanklachten veroorzaakten woede onder Assange’s supporters en voorvechters van persvrijheid. Zij noemden het een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting en betoogden dat het publiceren van informatie geen misdaad is.
Het bericht Julian Assange vrijgelaten uit gevangenis na deal met VS verscheen eerst op Newsbit.