Donald Trump heeft zojuist zijn meest extreme belastingidee tot nu toe geopperd: de federale inkomstenbelasting volledig afschaffen. De voormalige president deelde dit in een Fox News-segment, waar hij vragen beantwoordde in een kapperszaak in de Bronx.
Toen iemand vroeg of de VS zonder inkomstenbelasting zou kunnen, antwoordde Trump dat hij het land graag terug zou willen brengen naar de situatie van eind 19e eeuw, toen er helemaal geen inkomstenbelasting bestond.
“Er waren alleen maar tarieven,” legde hij uit, naar verluidt, en vergeleek het met de Amerikaanse economie van vóór 1913. “Er was geen inkomstenbelasting. Nu hebben we inkomstenbelasting en sterven er mensen. Ze betalen belasting en ze hebben geen geld om de belasting te betalen.”
Trumps’s oplossing? Inkomstenbelastingen vervangen door inkomsten uit tarieven. Hij hintte op het verlagen van meer belastingen voor verschillende inkomensgroepen en bood grote kortingen aan bepaalde groepen. Denk aan politie, brandweerlieden, militairen.
Is het mogelijk dat tarieven de inkomstenbelasting vervangen?
De grootste vraag is of tarieven daadwerkelijk dekken wat inkomstenbelastingen opleveren? Amerika ontving vorig begrotingsjaar ongeveer $ 4,2 biljoen aan inkomsten- en loonbelastingen.
Met alleen tarieven is dat niveau van inkomsten moeilijk te bereiken. Zelfs als alle importgoederen zouden worden belast, leveren de $3 biljoen aan geïmporteerde goederen nog niet voldoende op om het verlies door de afschaffing van de inkomstenbelasting te compenseren.
Bovendien raken tarieven de Amerikaanse bevolking ongelijk. De inkomstenbelasting is progressief; mensen met een hoger inkomen betalen een hoger percentage. Trump beweert dat buitenlandse bedrijven deze tarieven zouden betalen, maar veel economen waarschuwen dat de kosten via hogere prijzen uiteindelijk bij de consument terechtkomen.
Tarieven zouden de kosten van basisproducten zoals voedsel en kleding kunnen verhogen, wat vooral lager-inkomensgroepen zou raken. In een economie die al kwetsbaar is, zou dit mogelijk ernstige gevolgen kunnen hebben.
Maar Trump heeft nog niet alle details uiteengezet en hij heeft nog niet eens gezegd of hij van plan is om de vennootschaps- en loonbelastingen of alleen de inkomstenbelasting voor individuen af te schaffen.
Liberalen en conservatieven noemen zijn idee allebei “onuitvoerbaar” en “gevaarlijk” voor de economie. Zelfs als de Republikeinen het Congres controleren, zeggen velen dat de kans om de inkomstenbelasting af te schaffen bijna nul is. Toch blijft Trump pushen en zeggen: “Er is een manier, als wat ik van plan ben uitkomt.”
De steun van Elon Musk en America PAC
Hier komt Elon Musk in beeld. Musk heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd aan Trump’s campagne via zijn steun aan de pro-Trump PAC, America PAC. In de eerste helft van oktober investeerde de miljardair ongeveer $44 miljoen in de PAC, na eerder al $75 miljoen te hebben bijgedragen tussen juli en september.
Met deze miljoenen richt America PAC zich op swing states en heeft de PAC in oktober al meer dan $47 miljoen uitgegeven aan campagnes.
Dat geld is onderdeel van Trumps poging om meer mensen te laten stemmen, aangezien zijn campagne sterk afhankelijk is van externe groepen om kiezers te bereiken. De PAC lanceerde ook een dagelijkse weggeefactie van $ 1 miljoen om Trumps cijfers in swing states te vergroten.
Geregistreerde kiezers in deze staten kunnen de online petitie van de PAC invullen voor een kans om te winnen. Maar dit trok al snel de aandacht van het ministerie van Justitie, dat een brief stuurde waarin America PAC werd gewaarschuwd voor mogelijke juridische problemen met deze geldprijzen.
Ondertussen blaast Trumps campagne geld door, door begin oktober meer dan $ 88 miljoen uit te geven aan advertenties. Ze hebben nog $ 36 miljoen over in hun campagnebank voor de laatste loodjes.
Hij haalde in dezelfde periode $ 16 miljoen op. Harris’ campagne heeft ondertussen meer fondsen, met $ 97 miljoen in de eerste helft van oktober en $ 119 miljoen halverwege de maand.
Het bericht Kan Amerika zonder inkomstenbelasting? Trumps controversiële voorstel verscheen eerst op CryptoBenelux.