De Amerikaanse overheidsschuld heeft een recordhoogte van $35 biljoen bereikt, een cijfer dat zowel economen als de crypto community doet opkijken. Terwijl sommigen hierin een teken van economische instabiliteit zien, beschouwen anderen het als een mogelijke katalysator voor de adoptie van Bitcoin en andere digital assets.
Experts zien kansen voor Bitcoin
Rich Rosenblum, medeoprichter van handelsplatform GSR, ziet de oplopende schulden als een positieve ontwikkeling voor Bitcoin. Hij stelt dat in tijden van economische onzekerheid, beleggers vaak op zoek gaan naar alternatieve investeringen. Bitcoin, met zijn beperkte aanbod en onafhankelijkheid van centrale autoriteiten, zou die rol kunnen vervullen.
De weg naar een Bitcoin-standaard
Lyn Alden, een gerenommeerde macro-econoom, gaat nog een stap verder. Zij schetst een pad hoe landen geleidelijk de ‘Bitcoin-standaard’ zouden kunnen adopteren. Dit begint met het toevoegen van Bitcoin aan nationale reserves en het aanmoedigen van Bitcoin-gerelateerde bedrijfsactiviteiten. Uiteindelijk zou dit kunnen leiden tot het erkennen van Bitcoin als wettig betaalmiddel, vergelijkbaar met wat we in El Salvador hebben gezien.
Risico’s blijven risico’s
Ondanks deze optimistische vooruitzichten, blijven er risico’s verbonden aan de hoge staatsschuld. Als de overheid meer geld gaat drukken om schulden af te betalen, kan dit leiden tot inflatie en een verzwakking van de dollar.
Daarbij laten gegevens van de Federal Reserve Bank van St. Louis zien, dat de schuld-BBP-verhouding haar hoogste punt in het tweede kwartaal van 2020 met 132%. Sindsdien is deze licht gedaald naar 122%.
Bron: https://www.bea.gov/news/2024/gross-domestic-product-second-quarter-2024-advance-estimate
Bitcoin als hedge tegen economische onzekerheid
Jeff Yew, CEO van crypto-vermogensbeheerder Monochrome, ziet hierin kansen voor Bitcoin. Hij stelt dat beleggers mogelijk hun risicoprofiel heroverwegen en naar crypto kijken om hun portefeuille te diversifiëren, vooral nu traditioneel ‘veilige’ beleggingen worden ondersteund door valuta’s die ontworpen lijken te zijn om in waarde te dalen.
Is Bitcoin niet al onderdeel van de toekomst?
Of Bitcoin daadwerkelijk zal profiteren van de groeiende staatsschuld en uitgroeien tot een serieus alternatief voor het huidige centrale banksysteem, blijft uiteraard onzeker. Als we de analisten moeten geloven dan worden de komende jaren (zo tot en met 20230) cruciaal. We zouden in een positief scenario wel eens getuige kunnen zijn van een geleidelijke verschuiving in de financiële architectuur, waarbij Bitcoin een steeds grotere en meer invloedrijke rol gaat spelen.
The post Kan de Amerikaanse staatsschuld van $35 biljoen goed nieuws zijn voor Bitcoin? appeared first on BLOX | Nieuws.