Arthur Hayes heeft een stablecoin voorgesteld met Bitcoin als basis. Deze stablecoin blijft altijd een waarde van 1 dollar houden, en zou de NakaDollar moeten heten, vernoemd naar Satoshi Nakamoto.
Geen dollars in reserve
Hayes is een bekende in de cryptowereld, hij is een van de oprichters van crypto exchange BitMEX. Hij schetste het idee van de potentiële Satoshi Nakamoto Dollar, of NakaDollar, in een blogpost getiteld “Dust on Crust” op 8 maart.
In tegenstelling tot grote andere stablecoins zoals Tether en USD Coin, zal de voorgestelde NakaDollar niet afhankelijk zijn van dollarreserves om zijn waarde te behouden, maar alleen van derivatenbeurzen die liquid inverse perpetual swaps vermelden, zei Hayes.
Oké dan.
De volgende alinea’s zijn wat technischer en dienen als achtergrondinformatie, dus als je net wakker bent of nog een kater hebt, kan je dit stuk gerust overslaan.
Wat zijn liquid inverse perpetual swaps?
Perpetuals zijn gewoon futurecontracten zonder vervaldatum (contract waarmee je gokt op hogere of lagere koers). Dit soort eeuwigdurende contracten bestaat alleen in crypto en dit zijn een van de meest liquide producten in Bitcoin. Het is namelijk ontworpen om de spotmarkt na te bootsen en tegelijkertijd toegang te bieden tot goedkope hefboomwerking.
Wat bedoelt Hayes dan met inverse? Een eeuwigdurend contract wordt uitgedrukt in Bitcoin, waarbij de winst/het verlies wordt geprijsd in fiat, maar een inverse (omgekeerd) contract wordt uitgedrukt in fiat, waarbij de winst/het verlies wordt geprijsd in Bitcoin.
Anders gezegd: een BTC inverse perpetual wisselt dollars uit op basis van de prijs van bitcoin per dollar in plaats van Bitcoin uit te wisselen op basis van de BTC koers in dollars.
Wellicht is omdenken hier het juiste woord voor? Het is in ieder geval wennen om zo te denken, aangezien we allemaal gewend zijn om fiat te rekenen.
Wisselwerking tussen Bitcoin shorts en koers
De voorgestelde stablecoin zou gebaseerd worden op een reeks short posities en USD inverse perpetual swaps. De dollarwaarde wordt gewaarborgd en verzorgd via wiskundige transacties tussen de nog op te richten gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO), geautoriseerde deelnemers en derivatenbeurzen.
Hayes legt uit dat hij als hij 1 Bitcoin short via een inverse perpetual swap en 1 Bitcoin op een derivatenbeurs dan kan hij een stablecoin eenheid creeren. Als gevolg hiervan, als de prijs van Bitcoin daalt, zullen de swappositie en de wisselkoersmarge het verschil maken en blijft de NakaDollar 1 dollar waard.
Hayes zegt dat er geen echte dollars aan te pas komt, en dat de diensten van banken niet nodig zijn. Hij merkte nog steeds op dat de voorgestelde NUSD stablecoin niet met decentrale beurzen zal werken:
‘De eventuele valkuilen in de NakaDollar-oplossing zouden gecentraliseerde exchanges van crypto-derivaten zijn. Ik heb gedecentraliseerde derivatenbeurzen uitgesloten omdat ze lang niet zo liquide zijn als hun gecentraliseerde tegenhangers.’
Stablecoins zijn een gevaar voor overheden
Regelgevers van over de hele wereld zien stablecoins en erkennen het als gevaarlijk of zelfs concurrentie voor hun eigen valuta. Hayes is niet de enige die USD-onafhankelijke stablecoins overweegt te midden van de aanhoudende druk van toezichthouders.
In februari suggereerde Changpeng Zhao, CEO van Binance, dat de cryptocurrency-industrie waarschijnlijk zal overstappen op andere fiat-valuta’s als basis voor stablecoins, waaronder euro’s, yens of Singaporese dollars.
The post Kan een stablecoin met Bitcoin als fundament werken? appeared first on BLOX | Nieuws.