Regulerende instanties kijken regelmatig met argusogen naar de risicovolle crypto-markt. Daarom willen zij dat de markt snel wordt onderworpen aan regulaties. Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank (DNB), denkt dat zelfs stablecoins nog niet klaar zijn voor wat gaat komen.
Klaas Knot: financiële zorgen nog niet weg
Knot is ook het hoofd van het Financial Stability Board (FSB), een internationaal instituut dat adviezen uitbrengt. In een brief aan de Ministers van Financiën en de directeurs van de centrale banken van G20-landen schrijft hij dat hij moeilijke omstandigheden voor de wereldeconomie in het vooruitzicht houdt. Hij noemt de hoge inflatie en de flink hogere rentes in combinatie met de hoge schulden als redenen voor zorgen.
Ook noemt hij ‘financiële tussenpartijen’. Hiermee doelt hij op bedrijven in de financiële sector die geen banken zijn, maar wel een belangrijke rol hebben in het financiële systeem. Denk daarbij bijvoorbeeld aan crypto exchanges en uitgevers van stablecoins. Knot noemt het failliet gegane investeringsfonds Archegos als voorbeeld. Dit bedrijf investeerde met enorme hefbomen totdat het failliet ging. De DNB-directeur wil dat investeerders beter in staat zijn om hun schulden terug te betalen.
Kennelijk ziet Knot de crypto-markt als de grootste bron van zorgen, dit deel van de brief is het langst. Hij neemt FTX als voorbeeld. Toen deze enorme cryptobeurs omviel daalden cryptocurrencies niet alleen hard in waarde, het had ook een grote invloed op veel andere bedrijven. Zo is de crypto-kredietverstrekker Genesis nog steeds bezig met het oplossen van de problemen door FTX.
Uitgevers stablecoins niet klaar voor regulaties
Misschien nog veel belangrijker is dat de uitgevers van stablecoins volgens Knot nog helemaal niet klaar zijn voor de internationale regulaties voor betalingen, en ook niet voor de standaarden die bestaan voor (het uitgeven en verhandelen van) effecten.
Of het onderpand van deze stablecoins wel voldoen aan de standaarden is niet duidelijk. Tether was jarenlang berucht voor het hebben van risicovolle bedrijfsobligaties als onderpand voor USDT, maar daar is inmiddels veel in verbeterd. Of het genoeg is is niet duidelijk.
Knot deelt ook een planning van het FSB. In juli wil de organisatie een afgerond voorstel onthullen rondom het reguleren van stablecoins en de rest van de crypto-markt.
The post Analyse: Klaas Knot: Huidige stablecoins zijn niet klaar voor regulaties
appeared first on Crypto-Insiders.