Twee jaar geleden, op 15 september 2022, onderging Ethereum (ETH) een van de grootste veranderingen in zijn geschiedenis: The Merge. Dit betrof de overgang van het energie-intensieve proof-of-work (PoW) naar het veel efficiëntere proof-of-stake (PoS) systeem.
Energieverbruik drastisch verminderd
Een van de belangrijkste veranderingen is de drastische vermindering van het energieverbruik. Voor de Merge verbruikte Ethereum jaarlijks zo’n 100 terawattuur (TWh) aan energie. Dat is vergelijkbaar met een land als Argentinië.
Met de overstap naar PoS is dit verbruik met maar liefst 99,95% gedaald naar slechts 0,3 TWh per jaar. Ethereum wordt daarom nu gezien als een van de meest milieuvriendelijke blockchains. Dit maakt het aantrekkelijker voor groene ontwikkelaars en investeerders. Deze energiebesparing heeft ook bijgedragen aan de bredere adoptie van Ethereum door bedrijven die duurzaamheid belangrijk vinden.
Verbeterde schaalbaarheid
Voor de Merge was Ethereum berucht om zijn lage transactiesnelheid en hoge gas fees (transactiekosten die gebruikers betalen voor betalingen en smart contracts), vooral tijdens piekuren. De blockchain verwerkte slechts 15 transacties per seconde (TPS), wat zorgde voor vertragingen en hoge kosten.
De Merge beloofde om dit te verbeteren en had als doel 1.000 TPS op layer-1. Dit is tot op het heden nog niet gelukt.
Wel heeft Ethereum grote stappen gezet richting betere schaalbaarheid, vooral door de integratie van layer-2 oplossingen zoals Arbitrum en Optimism. Dit heeft de totale TPS op het Ethereum netwerk verhoogd naar meer dan 246 tijdens piekmomenten.
In maart 2024 werd de Dencun upgrade uitgerold, die proto-danksharding introduceerde. Dit schafte de mogelijkheid om toekomstige schalingsdoelen te halen. Dencun verlaagde ook de transactiekosten drastisch.
Flink verlies in waarde sinds de Merge
Sinds de Merge waarbij er over is gegaan op PoS, is Ethereum flink doorgegroeid, en heeft het een grote ontwikkeling doorgemaakt. Toch is het niet een en al zonneschijn sinds de introductie van PoS.
Zo bereikte de marktkapitalisatie in 2022 een piek van $440 miljard. De huidige marktkapitalisatie is slechts $280 miljard. Ook heeft de ETH koers nooit zijn maximum van $4.878 nooit weten te overtreffen.
Vanaf de Merge in 2022 heeft ETH (ten opzichte van bitcoin) 50% van zijn waarde verloren. Of dit helemaal komt door het overgaan op PoS is de vraag. Wat de afbeelding voornamelijk laat zien, is ethereum die onderpresteert ten opzichte van bitcoin. De gehele cryptomarkt is sinds 2022 flink geslonken, maar lijkt in 2024 weer een comeback te maken.
Het bericht Koers van ethereum 50% gedaald na introductie van nieuw systeem verscheen eerst op Crypto Insiders.