Rusland Vlag

We gaan het in dit artikel eens even niet over Bitcoin hebben, maar over de Chinese yuan. Momenteel is een groep landen, onder aanvoering van China en Rusland, bezig om de machtspositie van de Amerikaanse dollar in gevaar te brengen. Is dit het einde van de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt?

Tweederde van de handel

Als we de woorden van de Russische president Vladimir Poetin mogen geloven, dan vindt momenteel tweederde van de handel tussen Rusland en China al plaats in yuans en roebels.

Verder is Rusland van plan om de Chinese yuan te gebruiken voor de handel met Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Het gaat hier waarschijnlijk om de zogenaamde BRICS-alliantie.

Hierin zitten landen als Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Verder flirten landen als Saudi-Arabië en Turkije op dit moment ook hevig met de alliantie.Samen lijken deze landen nu de handen ineen te slaan om de machtspositie van de Verenigde Staten aan te pakken door hun eigen valuta een push te geven. Kan dit de machtspositie van Amerika in de problemen brengen?

Het effect van de sancties

De keuze van deze landen om de handen ineen te slaan lijkt het directe gevolg van de sancties en inmenging van het Westen in het beleid van deze landen. Rusland ervaarde na de start van de oorlog in Oekraïne bijvoorbeeld direct hoe onveilig hun valutareserves in het buitenland zijn, die werden namelijk allemaal bevroren.

Dat soort acties vanuit het Westen, terecht of niet, hebben China en andere landen ook wakker gemaakt. Zij zien ook dat het in de toekomst ook prima kan gebeuren dat hun valutareserves ineens bevroren worden door Amerika.

Wat dat betreft lijkt dit vooral een zoektocht naar een alternatief en proberen deze landen zich op deze manier af te scheiden van het Westen. Of in ieder geval om zich minder afhankelijk te maken van de machtspositie van het Westen.

Het bericht Komt de hegemonie van de Amerikaanse dollar ten einde? verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!