Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) zijn met afstand de grootste netwerken uit de crypto-industrie. Echter zijn beide blockchains op zichzelf niet bepaald geschikt voor het verwerken van een grote hoeveelheid transacties. Op drukbezochte momenten lopen de transactiekosten al snel op, wat veel frustratie veroorzaakt bij de gebruikers. Momenteel is het zo’n piekmoment en bekritiseren veel mensen de populaire layer-1 netwerken.
BTC en ETH transactiekosten op piek
De kosten die gebruikers moeten betalen om een blockchaintransactie uit te voeren is een dynamisch concept dat afhankelijk is van de vraag. In periodes van hoge on-chain activiteit, zoals in bullmarkten, zullen gebruikers logischerwijs dieper in de buidel moeten tasten om het desbetreffende netwerk te gebruiken.
In het geval van Bitcoin zullen miners simpelweg de voorrang geven aan de gebruikers die het meeste over hebben voor een transactie. Bij Ethereum zijn het de validators die nieuwe transactieblokken toevoegen aan de keten en dus selecteren zij welke transacties een plekje in een nieuw blok krijgen.
Eerder deze week kon je al lezen dat de vergoedingen op het Bitcoin netwerk explosief toenamen tot een gemiddelde van bijna 6 dollar per transactie. De stijging is in zijn hoogste versnelling doorgezet, aangezien data van BitInfoCharts laten zien dat je nu gemiddeld 15,86 dollar dollar per transactie betaalt. De afgelopen maanden schommelden de gemiddelde kosten grotendeels tussen de 1 en 3 dollar.
Op Ethereum bedragen de gemiddelde kosten 11,56 dollar. Dit is een significante stijging ten opzichte het bereik tussen de 2 en 4 dollar waarin het de afgelopen weken heeft bewogen. Veel gebruikers hebben hun frustratie geuit op X (Eerder bekend onder de naam Twitter) en wijken uit naar alternatieve blockchains. Sommigen waren genoodzaakt om tientallen dollars te betalen voor slechts één transactie, wat tot grote ergernis leidde.
Layer-2 crypto netwerken als oplossing?
De uit de hand lopende transactiekosten is al jaren een terugkerend probleem voor zowel Bitcoin als Ethereum. Beide netwerken prioriteren decentralisatie en beveiliging op de basislaag boven schaalbaarheid. Layer-2 netwerken dragen wat dat betreft veel waarde bij Bitcoin en Ethereum aangezien het gebruikers in staat stelt om tegen een fractie van de gebruikelijke kosten transacties uit te voeren.
Justin Bons, oprichter van crypto-investeringsfirma Cyber Capital heeft een tijdje geleden op X zijn kritiek geuit op layer-2 netwerken als manier om een blockchain te schalen. Naar zijn mening moeten alle transacties uitgevoerd worden op de basislaag. Bij Bitcoin en Ethereum kan deze basislaag het simpelweg niet aan om veel transacties tegelijkertijd te verwerken.
Het bericht Kritiek op Bitcoin en Ethereum neemt toe dankzij groot netwerkprobleem verscheen eerst op Crypto Insiders.
The post Analyse: Kritiek op Bitcoin en Ethereum neemt toe dankzij groot netwerkprobleem
appeared first on Crypto-Insiders.