De laatste tijd is er een verontrustende toename van zogenaamde ‘pig butchering‘, of ‘romance’, scams in de wereld van cryptocurrencies. Hierbij worden slachtoffers vaak verleid met vleiende woorden of zelfs valse liefdesrelaties, waarna ze hun bezittingen aan de oplichter overhandigen.
Hoe werkt deze crypto scam?
Oplichters benaderen potentiële slachtoffers via sociale media en doen zich voor als vriend of romantische partner. Velen vinden hun slachtoffers via datingsites waar ze inspelen op de behoefte aan gezelschap en connectie. Maar de oplichting stopt niet bij datingsites; slachtoffers worden vaak benaderd via platforms zoals Instagram, Discord, Telegram en zelfs LinkedIn. Het gesprek wordt vaak verplaatst naar apps zoals WhatsApp waar het echte werk begint.
De oplichter overtuigt het slachtoffer vervolgens om in crypto te investeren, vaak door een link naar een legitiem ogende crypto exchange of app te sturen. In werkelijkheid zijn deze links vaak nep. Eenmaal geïnvesteerd worden slachtoffers ontmoedigd hun geld terug te trekken met excuses over allerlei extra kosten. Tegen de tijd dat slachtoffers beseffen dat ze zijn opgelicht is hun geld al lang verdwenen.
De complexiteit van vervolging
Vervolging van deze oplichtingspraktijken is complex. Vaak zijn de oplichters niet in hetzelfde land als hun slachtoffers. Veel oplichters opereren vanuit landen zoals China en de Verenigde Arabische Emiraten, waar uitleveringsverdragen ontbreken of waar uitlevering gecompliceerd is door gebrek aan samenwerking of corruptie.
Schokkend genoeg kan de oplichter zelf ook een slachtoffer zijn, bijvoorbeeld van mensenhandel. Hierdoor richt wetshandhaving zich vaak op het verstoren van de activiteiten van de oplichters, zoals valse bedrijven en geldwitwaspraktijken, in plaats van op de oplichters zelf.
Wat is de oplossing? Het is duidelijk dat er meer samenwerking tussen publieke en private sectoren nodig is om deze groeiende dreiging het hoofd te bieden. Ook al worden er soms bedragen teruggewonnen, wordt het totale verlies geschat op zo’n $3 miljard per jaar – en dit cijfer stijgt. Veel slachtoffers melden hun verliezen niet, waardoor het daadwerkelijke bedrag waarschijnlijk nog hoger ligt.
Om jezelf te beschermen tegen dergelijke praktijken, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met wie je contactinformatie deelt, geen berichten te beantwoorden van onbekenden en altijd zelfstandig onderzoek te doen naar beurzen en handelsplatformen.
The post Analyse: Liefde als lokaas: nieuwe crypto scam maakt schokkende opmars
appeared first on Crypto-Insiders.