In november 2021 bereikte de prijs van Bitcoin (BTC) een hoogtepunt van net geen $70.000, maar is sindsdien met meer dan 60% gedaald. Het ontbreken van een goedgekeurd Bitcoin spot exchange-traded fund (ETF) suggereert dat er op korte termijn geen aanzienlijke opleving zal plaatsvinden. Hierdoor overwegen sommige crypto-investeerders de mogelijkheid van een verdere daling van de BTC koers.
In dit artikel zullen we aan de hand van verschillende analyses onderzoeken of er inderdaad een koersval van Bitcoin te verwachten valt.
Koersverwachtingen op basis van de Fibonacci analyse
Om een gedetailleerder inzicht te krijgen in de mogelijke toekomst van Bitcoin, richten we ons eerst op de Fibonacci retracement analyse. Fibonacci retracement is een populaire techniek in technische analyse die horizontale lijnen gebruikt om mogelijke ondersteunings- en weerstandsniveaus te identificeren aan de hand van de Fibonacci-reeks.
Mocht de koers tot onder de huidige ondersteuningszone zakken, dan wijst deze analyse op een mogelijke daling naar $21.500, een daling van bijna 18%.
Opvallend genoeg lijkt de prijscorrectie 2018 sterk op het huidige jaar. Toen daalde de BTC koers van bijna $6.800 naar rond ondersteuningsniveau van ongeveer $3.000. Of die daling in werk gaat, ligt vooral aan de verkoopdruk van de bulls ten opzichte van de bears.
Wat zegt de on-chain data?
Wanneer we de on-chain data van het blockchain analyse platform CryptoQuant onder de loep nemen, vallen enkele zaken op. Een bijzonder interessante metriek is Bitcoin’s Coin Day Destroyed (CDD), welke het resultaat is van het aantal munten dat wordt verplaatst vermenigvuldigd met de tijd sinds deze voor het laatst zijn verplaatst. Deze metriek geeft in essentie weer hoe lang munten inactief zijn geweest alvorens ze opnieuw worden verhandeld en wordt vaak ingezet om het gedrag van langetermijninvesteerders op de Bitcoin-markt te doorgronden.
Recentelijk was er een opvallende piek in de CDD. Een hoge CDD wijst op een toename in het verplaatsen van oudere munten, wat kan duiden op het feit dat langetermijnhouders winst nemen of hun posities herpositioneren.
Een toename van de CDD is vaak een indicatie dat langetermijnhouders (ook wel ‘hodlers’ genoemd) hun Bitcoin verkopen. Dit kan geïnterpreteerd worden als een bearish signaal, omdat het kan wijzen op een afname van het vertrouwen in de markt door deze langetermijninvesteerders.
Opvallend genoeg lijkt de BTC reserves metriek naar het tegenovergestelde beeld te hinten. De term BTC-reserves verwijst naar de hoeveelheid Bitcoin die op crypto exchanges wordt bewaard. Deze metriek wordt vaak aangewend om het marktsentiment en de mogelijke koop- of verkoopdruk te analyseren. Wanneer we de grafiek van CryptoQuant raadplegen, observeren we een daling van de BTC-reserves op exchanges. Dit kan wijzen op een stijging van het “hodling”-gedrag, waarbij investeerders hun coins van exchanges verwijderen om ze voor langere tijd op te slaan.
Conclusie
Vooralsnog lijkt het lastig een duidelijke voorspelling te doen of de Bitcoin koers zal stijgen, dalen, of stabiel zal blijven. De huidige markttrend toont opmerkelijke overeenkomsten met de prijscorrectie in 2018. Indien de bears de overhand krijgen en het huidige ondersteuningsniveau doorbreken, zou de waarde van Bitcoin mogelijk rond de $21.500 kunnen komen te liggen.
Gratis 10 euro aan Crypto
Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.
Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.
Het bericht Ligt een Verdere Daling van de Bitcoin Koers in het Verschiet? verscheen eerst op Newsbit.