Malta noemt zichzelf ook wel het “blockchain eiland.” Het eiland zag de potentie van blockchain, Bitcoin (BTC) en crypto in 2017 en probeerde sindsdien zoveel mogelijk crypto-bedrijven aan te trekken. En dat is gelukt, echter ontvangt het nu wel een bak kritiek omdat het niet voldoende zou hebben gedaan tegen het witwassen van geld.
De economie van het eiland heeft een bruto binnenlands product (BBP) van ongeveer $22 miljard. Sinds de implementatie van zijn blockchain eiland strategie in 2017 is er echter al $71 miljard aan crypto via het eiland gestroomd. Dit enorme bedrag heeft vooral te maken met de crypto-vriendelijke wetgeving waardoor bedrijven als crypto exchange Binance er maar al te graag naartoe verhuisden.
Door de snelle beslissing om het blockchain eiland te worden, ontbrak het nog aan wetgeving. Een insider in Malta’s crypto-industrie zei tegen the Times Malta: “Het eerste jaar van Malta’s blockchain-dromen was snel veranderd in het wilde westen.”
Vorige week had The Financial Action Task Force (FATF) een meeting. De toezichthouder vindt dat Malta op een soort zwarte lijst geplaatst moet worden van landen die niet genoeg doen tegen witwassen. Alhoewel het eiland nu wel striktere wetgeving heeft voor crypto-bedrijven, zijn er nog steeds grote zorgen over de hoeveelheid geld die destijds en nu nog steeds worden witgewassen.
Een bron bekend met de wetgeving in Malta legt aan the Times Malta uit dat Malta’s wetgeving juist vooruitstrevend is:
“Met zo’n innovatieve sector is het contra-intuïtief om een harde aanpak te hanteren. Men moet in gedachten houden dat de crypto-industrie tot 2018 grotendeels ongereguleerd was, waarbij Malta de eerste EU-lidstaat was die naar voren stapte en deze op een hoge standaard reguleerde. Regelgevers over de hele wereld overwegen, ontwerpen of verfijnen tot op de dag van vandaag hun nationale kaders om de snel veranderende cryptosector aan te pakken.”
Michael Morell, ex-deputy director bij de Maltese Central Intelligence Agency, ziet daarnaast juist grote voordelen in crypto met betrekking tot het tegengaan van witwaspraktijken:
“Over de dreiging van het witwassen van geld gesproken, het is al lang vastgesteld dat cryptocurrencies zoals Bitcoin, die gebruikmaken van een openbaar toegankelijk grootboek van transacties, een zeer effectief instrument zijn voor misdaadbestrijding en het verzamelen van inlichtingen.”
The post Analyse: Malta zag tientallen miljarden aan bitcoin (BTC) en crypto binnenkomen, ‘het crypto wilde westen’
appeared first on Crypto-Insiders.