Zojuist heeft bitcoin de eerste grote diefstal van cryptovaluta meegemaakt met een waarde van $500.000. Je denkt vast na het lezen van de eerste regel of dit wel klopt. Nou je hebt gelijk, want we blikken terug naar het jaartal 2012. Een man die door een diefstal zijn kans mist om miljardair te zijn.

De gebruiker Allinvain

Het was een van de eerste en meest opmerkelijke bitcoin diefstallen, waarbij een gebruiker genaamd Allinvain betrokken was. Bekend als ontwikkelaar verhandelde en minede hij bitcoin. In 2010 lanceerde hij een van de eerste Bitcoin beurs genaamd Bitcoin Express. Op dit platform konden gebruikers bitcoin kopen met PayPal.

Tijdens de lancering van het platform minede hij dagelijks ongeveer 1.200 bitcoins met een laptop. Zo verkocht hij de bitcoins ook, maar schrik niet, voor 1.000 bitcoin kreeg hij slechts  $5. In 2011 kwam hier echter verandering in, doordat steeds meer mensen gingen minen. De moeilijkheidsgraad nam toe, waardoor hij niet dagelijks 1.200 bitcoins meer kon minen.

De diefstal van 25.000 bitcoins

Op 12 juni 2011 ontdekte Allinvain dat er 25.000 bitcoins, met een waarde van $500.000, waren overgemaakt van zijn wallet naar een onbekend adres. Hij had in eerste instantie geen idee hoe dit toch had kunnen gebeuren. 

Het nieuws werd snel opgepikt en veel investeerders waren geschokt. Allinvain gaf aan dat de bitcoins een waarde hadden van $1.000 per stuk, maar inmiddels was de waarde flink gestegen door de prijsstijging van bitcoin. Niet veel later ging hij ervan uit dat dieven malware hadden gebruikt om toegang te krijgen tot zijn Windows computer. 

Allinvain gaf toe dat het zijn eigen schuld was en wees naar zijn slechte beveiligingsmaatregelen die hij had. Matteo Greco, onderzoeksanalist bij Fineqia, vertelde:

De fout van Allinvains was het versleutelen van zijn seed phrase op zijn laptop in plaats van offline opslag te gebruiken. Om het in de context van vandaag te plaatsen, zou het vergelijkbaar zijn met het opslaan van je assets in een cold wallet, maar het bewaren van de seed phrase op je pc. Tegenwoordig is dit een bekend risico, maar destijds waren mensen zich niet bewust van de potentiële gevaren

Volledig anoniem en geen bitcoin miljardair

Op zoek gaan naar de daders zat er niet in. Dat is het grote probleem van een anonieme cryptovaluta. Bovendien kan er wel getraceerd worden, maar dit gebeurt op een specifieke manier. De transacties zijn openbaar, maar de identiteiten van de gebruikers blijven anoniem. Je komt er dus niet achter wie het heeft gedaan.

Een goed voorbeeld is dat je met contant geld grote hoeveelheden kon betalen, zonder dat iemand er naar omkeek. Contant geld was anoniem, in tegenstelling tot de digitale wereld. Werd je contant geld gestolen, dan had je geen idee wie het had meegenomen. Dit is ook exact waarom bitcoin zo is opgezet en op deze manier werkt. 

Tegenwoordig zou Allinvain nog wel eens achter zijn oren krabben. Op dit moment is één bitcoin ongeveer $60.000 waard. Allinvain raakte er 25.000 kwijt, wat neerkomt op een bedrag van ruim $1,6 miljard. Een dure fout en dat te bedenken dat zijn beveiligingsmaatregelen niet optimaal waren.

Het bericht Man mist kans op miljarden, digitale misser van de eeuw verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!