Op 28 september hadden Mark Zuckerberg en podcaster Lex Fridman een virtueel gesprek in de metaverse, waarbij ze gebruik maakten van fotorealistische avatars. Dit gesprek toonde de indrukwekkende vooruitgang in avatartechnologie aan, waarbij zelfs de gastheer, Lex Fridman, moeite had om Zuckerberg’s avatar van zijn werkelijke verschijning te onderscheiden. Is dit de toekomst?
Zuckerberg en Fridman’s virtuele gesprek
In de afgelopen jaren hebben critici hun waardering uitgesproken voor Meta’s visie op de metaverse. Recentelijk heeft Mark Zuckerberg echter met een demonstratie van fotorealistische avatars aangetoond dat deze visie allesbehalve achterhaald is.
Op 28 september voerden Zuckerberg en de gerenommeerde computerwetenschapper Lex Fridman een uur lang gesprek tijdens een aflevering van de Lex Fridman podcast. Opvallend was dat dit gesprek verre van persoonlijk was. Fridman en Zuckerberg voerden het gehele gesprek met behulp van fotorealistische avatars in de metaverse, aangedreven door Meta’s Quest 3 headsets en ruis onderdrukkende koptelefoons.
Critici hebben Meta herhaaldelijk bekritiseerd om hun omvangrijke investeringen in metaverse-onderzoek, waarbij vaak overdreven avatars en onnatuurlijke bewegingen werden gepresenteerd. Deze keer echter, lijken gebruikers op sociale media, waaronder Crypto Twitter, oprecht onder de indruk van de verfijning van de technologische ontwikkelingen.
Een Twitter-gebruiker die onder het pseudoniem Gaut opereert, merkte op: “Oké, de metaverse is nu echt officieel”, een uiting van oprechte waardering die zeldzaam is voor iemand die bekendstaat om zijn satirische blik op de actualiteit. Daarnaast voegde programmeur Jelle Prins toe: “Na 9 minuten in de Lex/Mark metaverse podcast vergat ik al dat ik naar avatars zat te kijken.”
Fridman gaf tijdens het gesprek zijn indrukken weer en legde de nadruk op hoe “nabij” de interactie met Zuckerberg voelde. Hij bekende later dat het lastig was om Zuckerberg’s avatar en zijn werkelijke verschijning van elkaar te onderscheiden. “Ik vergeet telkens dat je niet echt bent,” merkte hij op.
De evolutie van Codec Avatars
De gepresenteerde technologie vertegenwoordigt de nieuwste evolutie van Codec Avatars, een project dat in 2019 voor het eerst werd geïntroduceerd en deel uitmaakt van Meta’s voortdurende onderzoeksinspanningen. Het uiteindelijke doel is het creëren van volledig realistische, levendige avatars die in realtime gebruikt kunnen worden met headsets voorzien van gezichtsherkenningssensoren.
Echter, het zal voor gebruikers nog enkele jaren duren voordat zij hun eigen realistische avatar kunnen inzetten. Zuckerberg lichtte toe dat de vereiste technologie zowel geavanceerde machine learning software als uitgebreide gezichtsscans met meer dan 100 verschillende camera’s omvat. Hij schat dat het nog minstens drie jaar zal duren voordat dit voor het grote publiek beschikbaar zal zijn. Het bedrijf is echter bezig de toegankelijkheid te verbeteren, met plannen om in de toekomst dergelijke scans mogelijk te maken met reguliere smartphones.
Deze demonstratie komt na de recente onthulling van Meta’s nieuwste AI-assistent, Meta AI, die geïntegreerd is in diverse chatbots, apps en zelfs slimme brillen als reactie op ChatGPT, en slechts een dag eerder werd aangekondigd.
Het bericht Mark Zuckerberg en Lex Fridman Houden Gesprek in de Metaverse: Een Doorbraak in Realistische Avatartechnologie verscheen eerst op Newsbit.