Het percentage van USD Circle (USDC) stablecoins in handen van grote wallets is naar het laagste punt in twee jaar gezakt. De Amerikaanse sancties tegen Tornado Cash lijken een direct verband te houden met de dalende populariteit van USDC. Kort na het verbod op Tornado Cash converteerden investeerders ruim 1,5 miljard euro aan USDC naar Tether (USDT).
Van USDC naar USDT
De reden voor de enorme overstap van USDC naar USDT lijkt te zijn dat Circle ervoor koos om Tornado Cash adressen op een zwarte lijst te zetten, terwijl Tether dat niet deed. Tot nu toe heeft Tether echter nog geen uitsluitsel gegeven over de mogelijkheid dat ook zij hiertoe overgaan. Investeerders lijken in dit geval voor de relatieve ‘veiligheid’ van Tether te kiezen en stappen massaal over op USDT.
Terwijl de market cap van USDC de afgelopen periode flink is gedaald, neemt de market cap van USDT juist toe. De stablecoin van Tether won ongeveer 2 miljard euro aan market cap, terwijl USDC precies dat bedrag moest inleveren. Tot op heden heeft Circle alle USDC bevroren die aan de 44 adressen op de zwarte lijst van de Office of Foreign Asset Control (OFAC) staan. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat het gecentraliseerde Tether op termijn niet hetzelfde besluit moet nemen om problemen te voorkomen.
70.000 euro aan USDC bevroren
Het klinkt allemaal heel zwaar. Er valt ook wat voor te zeggen dat de beslissing van Circle verstrekkende gevolgen heeft voor de industrie, maar tot nu toe gaat het om het bevriezen van ‘slechts’ 70.000 euro aan assets. Die beslissing lijkt vooral voort te komen uit angst voor de straffen die bedrijven kunnen krijgen als ze zich niet houden aan de regels van de OFAC. Boetes voor ‘non-compliance’ lopen uiteen van 50.000 tot 10.000.000 dollar (49.000 tot 9.800.000 euro). Een gevangenisstraf van 10 tot 30 jaar behoort ook tot de mogelijkheden.
In het geval van Circle gaat het echter om dusdanig kleine bedragen, dat het onwaarschijnlijk is dat het bedrijf door straffen van de OFAC in grote problemen komt. De kans is aanwezig dat Tether zich er met dit argument vanaf probeert te maken. Mocht de OFAC ze aanspreken, dan komen ze ongetwijfeld in actie, maar tot die tijd achten ze dit klaarblijkelijk niet nodig. Tot nu toe profiteert Tether flink van die beslissing, gezien de winst van bijna 2 miljard euro aan market cap.
Whales dumpen USDC
Het percentage van de USDC supply die in handen is van whales heeft het laagste punt in 22 maanden bereikt. De rijkste 1 procent van USDC tokenhouders heeft op dit moment ‘nog maar’ 87,667 procent van alle stablecoins in handen. Het klinkt heel dramatisch dat het percentage van de supply in handen van de whales op het laagste punt in 22 maanden staat, maar als we naar de daadwerkelijke percentages kijken valt het wel mee.
De market cap van USDC mag dan een flinke tik hebben gekregen van de perikelen rondom Tornado Cash, maar daar voelt Circle weinig van in het transactievolume. Dat getal heeft namelijk de vorige all-time high van juni 2022 verbroken. Afgelopen week werd er voor meer dan 200 miljoen euro aan USDC verhandeld.
The post Market cap USDC maakt klapper van 2 miljard euro als gevolg van Tornado Cash drama appeared first on BTC Direct | Nieuws.