Martijn Wismeijer is marketing manager van General Bytes, de grootste producent van “Bitcoin ATM’s” – pinautomaten waarmee je euro’s (en ander fiatgeld) kunt omzetten in bitcoins (en andere cryptovaluta), en soms ook andersom. We praten over de geschiedenis van deze machines en de behoefte waar ze in voorzien. De reis loopt onder andere via Praag, Casa Rosso en vriezers vol bankbiljetten.
Het is het verhaal van een industrie die “zo maar” begint en heel snel volwassen is geworden. “Ik vond cash in het begin een logische keuze. Want cash is anoniem. En als je vanaf je bankrekening bitcoins koopt, dan kan die transactie gecensureerd of teruggedraaid worden.” Inmiddels voldoen de machines aan alle AML en KYC regelgeving: ze controleren de identiteit van gebruikers en de exploitanten zijn netjes gereguleerd en gecontroleerd.
Regulering, en de kosten om daaraan te voldoen, leidt ook tot consolidatie bij de exploitanten van ATM’s, de klanten van General Bytes. Er komen weinig nieuwe klanten bij, omdat het te duur is om met een paar machines te beginnen. Aan de andere kant maakt dit het voor General Bytes, dat ruimschoots marktleider is, juist makkelijker om zijn positie te verbeteren.
Ook filosoferen we nog wat over de toekomst van crypto. Al speculerend zien we in de Libra, de aangekondigde munt van Facebook, vooral kansen. Als mensen gewend zijn aan Libra, en snappen dat geld niet van banken hoeft te komen, zullen ze cryptovaluta met andere eigenschappen ook makkelijker op waarde schatten. En als Facebook inderdaad de mensen zonder bankrekening wil bedienen, kunnen ze daarvoor heel goed ATM’s gebruiken …