McKinsey

Hoewel de tokenisatie van financiële assets een “trage start” heeft gekend, voorspellen analisten van adviesbureau McKinsey & Company dat de markt tegen 2030 een omvang van ongeveer $2 biljoen zal bereiken. In een optimistisch scenario zou deze waarde zelfs kunnen verdubbelen naar zo’n $4 biljoen, schreven de analisten op 20 juni, ondanks dat hun optimisme iets is getemperd.

Deze vooruitzichten zijn bemoedigend voor de markt, die momenteel worstelt met een neerwaartse trend. Zo probeert Bitcoin momenteel boven de $60.000 te blijven.

McKinsey ziet zichtbaar momentum in tokenisatie, maar brede acceptatie nog ver weg

Analisten van McKinsey zien “zichtbaar momentum” in de tokenisatie van financiële assets, maar brede acceptatie blijft nog uit omdat het moderniseren van de bestaande financiële infrastructuur een uitdaging is, vooral in de sterk gereguleerde financiële sector.

De analisten verwachten dat contanten en deposito’s, obligaties en exchange-traded notes (ETNs), beleggingsfondsen en exchange-traded funds (ETF’s), leningen en verpandingen als eerste een “betekenisvolle adoptie” zullen zien. Dit zou kunnen resulteren in een marktkapitalisatie van $100 miljard aan tokens tegen 2030.

Daarentegen voorspellen de analisten van McKinsey dat derivaten en aandelen de minst waarschijnlijke kandidaten zijn voor grootschalige tokenisatie.

Betere use cases nodig om trage start te doorbreken

De analisten van McKinsey wijzen erop dat tokenisatie te maken heeft met het klassieke “cold start-probleem”, waarbij getokeniseerde assets gebruikers nodig hebben om waarde te genereren. De technologie kampt met beperkte liquiditeit, wat de uitgifte van tokens belemmert. Bovendien kan de angst voor verlies van marktaandeel ertoe leiden dat getokeniseerde assets parallel worden uitgegeven op bestaande technologieën.

Volgens de analisten heeft tokenisatie een duidelijke use case nodig waarin het een voordeel biedt ten opzichte van traditionele financiële systemen. “Een voorbeeld hiervan is de tokenisatie van obligaties. Bijna wekelijks wordt er een nieuwe uitgifte van getokeniseerde obligaties aangekondigd”, schrijven de analisten van McKinsey. “Hoewel er momenteel miljarden dollars aan getokeniseerde obligaties uitstaan, zijn de voordelen ten opzichte van traditionele uitgifte marginaal en is de secundaire handel schaars.” Ze suggereren dat de trage start kan worden overwonnen door “grotere mobiliteit, snellere afwikkeling en meer liquiditeit” te bieden.

McKinsey voegt eraan toe dat early movers die de “golf” van tokenisatie oppikken, een buitensporig groot marktaandeel kunnen verwerven, de agenda kunnen bepalen op het gebied van standaarden en een reputatieboost kunnen krijgen. “Veel grote financiële instellingen nemen echter een afwachtende houding aan,” merken ze op.

De analisten identificeren ook indicatoren die kunnen wijzen op het bereiken van een omslagpunt voor tokenisatie. Deze omvatten blockchains die in staat zijn om biljoenen dollars aan transacties te verwerken, naadloze connectiviteit tussen blockchains en regelgevende ontwikkelingen die duidelijke richtlijnen bieden over gegevenstoegang en beveiliging.

Het bericht McKinsey: Tokenisatie van financiële assets kan markt van $2 biljoen bereiken tegen 2030 verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!