Crypto-leningverstrekker Genesis is al eind 2022 failliet gegaan als gevolg van te veel blootstelling aan het eveneens failliete FTX. De overheid van de staat New York begon een rechtszaak tegen Genesis, omdat het vindt dat Genesis heeft gefraudeerd. Inmiddels stelt de aanklager een schikking voor, maar via een extra motie klaagt het juist méér bedrijven rondom Genesis aan.
Nieuw geschil tussen overheid VS en Genesis
De officier van justitie van de staat New York, ook wel bekend als NYAG, klaagde Genesis in oktober aan, waarna de zaak in januari eigenlijk al tot een conclusie kwam. Genesis moest een boete van 8 miljoen Amerikaanse dollar betalen. Het bedrijf zou niet goed genoeg de anti-witwasregelingen in acht hebben genomen, en zodoende mensen op de sanctielijst van het Office of Foreign Assets Control (OFAC) hebben bediend.
Maar nog niet alle geschillen tussen NYAG en Genesis zijn opgelost. De overheid is namelijk ook van mening dat Genesis fraude heeft gepleegd door investeerders wijs te maken dat het volkomen veilig was om geld te storten bij Genesis, terwijl het wist dat dit niet het geval was.
De cryptobeurs Gemini was ook klant bij Genesis voor zijn Gemini Earn-stakingprogramma. Zelf stelde Gemini dat het volkomen veilig was om gebruik te maken van de Earn-dienstverlening, terwijl interne risicomonitoring uitwees dat het Genesis beschouwde als een groot risico.
Problemen bij crypto bedrijf Genesis lopen nog
De officier van justitie heeft op vrijdag daarom naast Genesis ook Genesis-moederbedrijf Digital Currency Group (DCG), Gemini, voormalig Genesis-CEO Soichiro Moro en DCG-CEO Barry Silbert aangeklaagd. Door de praktijken rondom Genesis zouden meer dan 230.000 investeerders uit de staat New York in totaal meer dan 3 miljard dollar zijn verloren, waaronder ruim 1 miljard dollar via Gemini Earn.
De overheid benadrukt dat dit soort problemen exact is waarom goede crypto-regulatie zo hard nodig is. Helaas zijn de problemen bij Genesis nog niet volledig opgelost. Sommige rechtszaken tegen het bedrijf lopen nog, waaronder omtrent het faillissement.
Daar zijn een hoop bedrijven bij betrokken. Veel exchanges maakten namelijk gebruik van Genesis’ diensten voor hun eigen stakingprogramma’s, zoals het Nederlandse Bitvavo. Die wil nog steeds geld terug van Genesis, alhoewel het gebruikers wel volledig heeft gecompenseerd. Zij hebben nooit iets gemerkt van de problemen.
De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.
Het bericht Meer crypto bedrijven aangeklaagd in miljarden-rechtszaak Genesis verscheen eerst op Crypto Insiders.