Een belangrijke drijfveer achter de afgelopen crypto-bullrun was staking van ether-tokens op Ethereum. ‘S werelds grootste layer 1-netwerk is namelijk aan het overstappen op Proof-of-Stake (PoS). Die drijfveer had op zichzelf al goed genoeg kunnen zijn om meer waarde vast te leggen op het netwerk, en daarmee ook in andere cryptocurrencies. Maar nu de markt hard in waarde daalt staat Ethereum (ETH) er minder goed voor. Meer dan 80% van de stakers op Ethereum maakt nu verlies.

Stakers maken verlies

Dat schrijft Parsec Finance-oprichter Will Sheehan op Twitter. Bij de huidige ether-prijs van 1052 dollar staat 83% van de ETH-stakers onder water. Toch zijn er een heleboel stakers in het smart contract voor staking is gestapt toen de waarde van ether slechts $500 was, aldus de marktanalist.

Het gaat om één grote, duidelijke piek van stakers rond de 500 USD. Het is niet bepaald goed verspreid. Als de prijs nu daalt tot ergens boven de 500 dollar, dan zal dat procentueel niet zoveel effect hebben op het verliesmakende percentage. Het contract voor staked ETH duurt een bepaalde periode. Je kunt niet het contract beëindigen en op een lager niveau weer in laten gaan. Op bijvoorbeeld Cardano (ADA) kan dit wel.

Ethereum-netwerk kwetsbaarder

Dat is vanwege twee redenen niet zo positief. Allereerst geeft de dalende interesse in staking aan dat mensen op dit moment überhaupt minder bereid zijn om te investeren in crypto. Staking van ETH is een mooie basis voor de lange termijn. Je portfolio kun je dan uitbreiden met andere projecten en posities. Als zelfs je staked ETH (ook wel sETH’) onder water staat, dan zul je die neiging veel minder snel hebben. Een tijdje geleden schreven we dat stablecoins nu het grootste marktaandeel ooit hebben. Mensen zijn dus erg terughoudend in het investeren in crypto.

De tweede reden is eigenlijk nog veel belangrijker. De veiligheid van het Ethereum-netwerk is namelijk afhankelijk van staking, en dus van hoe veel geld mensen bereid zijn om vast te leggen in het staking-contract. Als dit bedrag te hard krimpt, dan kan iemand een aanval uitvoeren op het netwerk door plotseling zelf veel geld in het contract vast te leggen. Zo kun je het netwerk kapen.

Dat klinkt ver gezocht, maar als de prijs van ether hard genoeg daalt kun je met genoeg geld genoeg tokens opkopen om een verandering op het netwerk te forceren. Toen de tokens nog erg veel waard waren was dit veel moeilijker.

The post Analyse: Meer dan 80% van Ethereum-stakers maakt verlies
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!