Tegenwoordig komt het steeds vaker in het nieuws: de digitale euro.
Veel cryptofanaten weten hier het fijne van, maar een recent onderzoek van de Deutsche Bundesbank (DB) onthult dat de digitale euro voor veel Duitsers nog een onbekend onderwerp is.
Wel zegt een groot deel zich voor te kunnen stellen deze te gebruiken. Eén ding is duidelijk, er is een hoop onduidelijk voor onze buren.
Digitale euro: Weinig kennis en veel misverstanden
De enquête van de Duitse centrale bank werd gehouden onder meer dan 2.000 mensen. Uit het onderzoek wordt duidelijk dat 50% van de respondenten ervoor openstaat om de digitale euro te gebruiken als deze door de Europese Centrale Bank (ECB) zou worden aangeboden.
Opvallend is dat drie van de vijf ondervraagden nog nooit van de digitale euro gehoord hadden. Dit gebrek aan kennis leidt tot misverstanden, wat goed te zien is in de vraag over wát de digitale euro eigenlijk is. 16% denkt namelijk dat de digitale euro een cryptocurrency is. Ook gelooft bijna een derde dat de invoer van de digitale euro direct het einde van contant geld zou betekenen.
Prioriteiten bij privacy
Het Duitse volk heeft een duidelijk beeld van wat het belangrijk vindt. Meer dan driekwart van de deelnemers noemt een betere privacybescherming ten opzichte van de bestaande digitale opties als “belangrijk” of “zeer belangrijk”.
Joachim Nagel, president van de centrale Duitse bank, liet weten dat de ECB geen interesse heeft in de gegevens van gebruikers. Hij beweert dat de digitale euro de privacy “veel effectiever zou beschermen dan de huidige commerciële betaaloplossingen”. Hij is van mening dat de uitkomsten van de vragenlijst van de DB laten zien dat er nog werk aan de winkel is wat betreft het verspreiden van informatie over de digitale euro.
Nederlands koningshuis beter geïnformeerd dat het Duitse volk
In 2022 heeft koningin Máxima zich al laten horen over de digitale euro. Voor haar platform “wijzer in geldzaken” is ze actief bezig met de ontwikkeling omtrent de digitale euro. Ze is van mening dat een central bank digital currency (CBDC) zou leiden tot goedkopere transacties en dat ingewikkelde processen hiermee worden versimpeld.
Desondanks ontvangt de digitale euro veel kritiek vanuit de cryptowereld, met daarbij zorgen over de waarborging van privacy.
Het bericht Meeste Duitsers zijn totaal niet bekend met de digitale euro verscheen eerst op Crypto Insiders.